null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waar komt die typische kringloop geur vandaan?

Stap een willekeurige kringloop binnen en je ruikt het meteen: de karakteristieke, muffige geur die om de tweedehands spullen lijkt te hangen. Maar hoe ontstaat die typische kringloop geur nou precies?

Het antwoord is helaas niet zo smakelijk.

Tweedehands winkelen

Het kan hartstikke leuk zijn om een rondje in een kringloopwinkel te lopen. Je vindt er allerlei unieke items voor een vaak lage prijs: daar worden we blij van. Waar we minder blij van worden? De stoffige geur die gepaard gaat met een middagje tweedehands winkelen...

Lichaamsgeuren

Vice vroeg geurexpert Simon Harrop naar de reden waarom alle kringloopwinkels een vergelijkbare geur hebben. Hij denk dat het vooral aan de kleding ligt die in deze winkels hangt. “Ik denk dat de karakteristieke geur te wijten is aan de natuurlijke geur van het menselijk lichaam. Het is eerder een zweterig aroma", verklaart hij. Oftewel: die typische kringloopgeur is een mengelmoes van alle lichaamsgeuren van de oude eigenaren van de kleding die er hangt. Niet zo'n heel smakelijk idee...

Lees ook: 7x zo koop je kleding op een verantwoorde en duurzame manier

Muffige lucht

Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Volgens Adre Jansen, directeur van kledinginzamelaar Kici, kan het ook de geur zijn van stof. De muffige geur ontstaat wanneer de kleding al langere tijd niet gebruikt is en dus lang in de kast heeft gehangen. Vezels van natuurlijke stoffen zoals wol en katoen openen zich als ze lang niet gedragen zijn: dit gebeurt vooral door vocht in de lucht. En in stilstaande lucht zit meer vocht. De deeltjes die bij het openen van de vezels vrijkomen, geven een muffige geur af.

Wassen en drogen

Volgens Jansen is de oplossing hiervoor gewoon het kledingstuk goed wassen en goed drogen. Wanneer het dan gedragen wordt, wordt het kledingstuk statisch geladen en sluiten de vezels weer. Tenzij het kledingstuk te erg door vocht is aangetast: dan is er helaas geen oplossing voor. Gelukkig is dit voor de meeste kleding niet het geval.

Tabakslucht

Als laatste wordt de geur in kringlopen vaak beïnvloed door de rooklucht die in de meubels is getrokken. Als de vorige eigenaren van deze meubels regelmatig een sigaretje in huis opstaken, dan is dat goed aan de meubels te ruiken. En helaas: deze geur is er maar weer moeilijk uit te krijgen. Heb je een prachtige stoel of tafel gevonden die je écht niet kunt laten staan, maar waar wel een tabakslucht omheen hangt? Laat deze dan eerst zo lang mogelijk buiten luchten. Was de onderdelen die je kunt wassen, en zet vervolgens een paar weken lang een schaaltje met gemalen koffiebonen naast het meubelstuk. Koffie absorbeert namelijk geuren en zal ook de tabaksgeur kunnen verbloemen.

Bron | Vice, NRC Handelsblad, RTL Nieuws

Beeld | iStock

Marin NoomenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden