Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Voor eens en voor altijd duidelijkheid: zo hoort een wc-rol te hangen

Heb je ook weleens een discussie gevoerd over hoe de wc-rol moet hangen: met het eerste nieuwe velletje voor- of achterlangs? Er is nu eindelijk een antwoord op deze prangende vraag gevonden. 

En dít zegt manier waarop je de rol ophangt over je persoonlijkheid.

Wc-rol ophangen

In 1891 deed technisch journalist Owen Wilsen een patentaanvraag voor de wc-rol. Deze aanvraag maakte hij compleet met een tekening van het product. Wat blijkt? Het uiteinde van het wc-papier moet officieel aan de buitenkant van de rol zitten.

null Beeld

Voorlangs: makkelijk en pijnloos

Maar dit heeft niks met hygiëne te maken en uiteindelijk is het een kwestie van persoonlijke voorkeur. Volgens Sanitairwinkel hangt 70 procent van de Nederlanders de wc-rol wel het liefst op met het velletje aan de buitenkant, onder andere omdat ze er dan makkelijker bij kunnen en er geen knokkels tegen de muur stoten. En o wee als 'ie dan andersom hangt; één op de vijf mensen ergert zich als de wc-rol in hun ogen verkeerd in de wc-rolhouder is gemonteerd, aldus Sanitairwinkel. Vooral mannen schijnen daar snel geïrriteerd door te raken.

Achterlangs: minder kattenkwaad

Toch heeft het velletje tegen de muur zo z'n voordelen. Zo vinden sommige mensen het er minder 'wc-rollerig uitzien' en is zo'n velletje aan de voorkant wel erg verleidelijk voor je kat om in te gaan hangen.

Persoonlijkheid

In de Toilet Paper Personality Test onderzocht Gilda Carle de relatie tussen de manier van het ophangen van de wc-rol en de assertiviteit in relaties van 2000 participanten. Hieruit blijkt dat als je een 'voorhanger' bent, je over het algemeen vrij dominant bent in relaties, je ambitieus bent en je graag alles op orde wilt hebben. Een 'achterhanger' is vaak wat onderdaniger, betrouwbaar en ontspannen. Heb je geen voorkeur? Dan ontwijk je het liefst conflicten, ben je flexibel en houd je ervan om in nieuwe situaties terecht te komen.

Leuke feitjes over toiletpapier

- Wij Nederlanders kopen met z’n allen per jaar gemiddeld 233.600.000 wc-rollen.

- We gebruiken gemiddeld 8,5 velletjes per wc-bezoek.

- We brengen gemiddeld 43 uur per jaar door op de wc.

- Het moderne toiletpapier werd in 1857 uitgevonden door de Amerikaanse zakenman Joseph Gayetty. Hij verkocht het wc-papier destijds als vierkante velletjes.

- In 1879 kwam The Scott Company uit Amerika op het idee om losse velletjes om een rol te wikkelen. In 1955 is dit bedrijf overgenomen door Kimberley Clark.

- Per dag worden er meer dan 809 miljoen rollen toiletpapier geproduceerd.

- In een gemiddeld huishouden gaat een rol wc-papier vijf dagen mee.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Sanitairwinkel, Metronieuws, Bustle

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden