null Beeld

Vijf verrassende gezondheidsvoordelen van een voorjaarsschoonmaak

De lente staat voor de deur en dat betekent dat het niet alleen tijd is om de tuin op orde te maken. Ook binnenshuis wordt er in veel woningen flink geboend en geschrobd. Hoewel 67% van de Nederlanders het niet leuk vindt om schoon te maken, houdt zo’n 36% toch bijna jaarlijks een grote voorjaarsschoonmaak.

Even lekker alle kastjes uitruimen en een frisse lap langs alle hoekjes en gaatjes zorgt niet alleen voor een fris opgeruimd huis. Wist je dat zo’n grote voorjaarsschoonmaak ook veel meer voordelen heeft voor je gezondheid? We zochten de belangrijkste voor je uit.

1. Minder stress

Uit onderzoek van de Schotse Gezondheidsorganisatie blijkt dat een opgeruimd huis zorgt dat je stressniveau met wel twintig procent afneemt. Het heeft echter geen zin om nu een schoonmaakster in te huren. De effecten treden pas op als je minstens twintig minuten zelf hebt schoongemaakt.

2. Minder allergieaanvallen

In de lente is de kans op een acute niesaanval door alle rondvliegende pollen, vrij groot. Maar wist je dat je in het voorjaar ook meer kans hebt op een allergie- en astma-aanval binnenshuis? Ook als je regelmatig de stofzuiger door je huis haalt, blijft er nog genoeg stof liggen op moeilijk bereikbare plekken. Sla dus geen hoekje over en klop je dekbed buiten goed uit, zodat je een stuk vrijer kunt ademen.

3. Meer lichaamsbeweging

Ramen lappen, stofzuigen, dweilen... je bent je er waarschijnlijk niet van bewust, maar met een dagje grondig schoonmaken verbrand je ongeveer evenveel calorieën als met een uurtje trainen in de sportschool!

4. Goede nachtrust

Volgens onderzoek van de Amerikaanse National Sleep Foundation slaap je negentiehn procent beter wanneer je je ogen sluit in een schone, opgeruimde kamer. Eigenlijk niet zo gek, als je je bedenkt dat je voor het slapengaan rondkijkt in een kamer waar je helemaal niks meer hoeft te doen…

5. Gezonde voeding

Tot slot zou een schoon en opgeruimd huis ook zorgen dat je gezondere voedingskeuzes maakt. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Minnesota. De onderzoekers vergeleken mensen die in een schone, georganiseerde ruimte hadden gewerkt met mensen die in een rommelig kantoor hadden gezeten. De eerste groep bleek twee keer zo vaak voor een gezonde snack te kiezen als de eerste groep.

Bron| BBC, Onderzoek Blokker,

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden