LifestyleWonen & Tuinieren
Verwarming lager zetten: déze invloed heeft dat op je bloeddruk
Nu de gasprijzen de pan uit rijzen, proberen mensen wat geld te besparen door hun verwarming lager te zetten. Maar hoe (on)gezond is dat eigenlijk? Déze invloed heeft de stand van je verwarming op je bloeddruk.
En dít is de perfecte kamertemperatuur om geld te besparen (en niet te bevriezen).
Invloed verwarming op je bloeddruk
Als koukleum moet je er waarschijnlijk niet aan denken, maar door de enorm hoge gasprijzen zetten steeds meer mensen hun thermostaat een paar graden lager. Bij sommige huishoudens komt de temperatuur zelfs niet boven de 18 graden uit. Met een dikke trui aan, een warm deken om je heen en genoeg beweging in huis lijkt dat niet meteen een groot probleem. Maar volgens Luc Bouwens, professor biomedische wetenschappen, is een té lage kamertemperatuur, kouder dan 18 graden, allesbehalve gezond. “Volgens sommige studies verhoogt dan de bloeddruk, vooral bij ouderen”, vertelt hij aan Nieuwsblad. Wil je toch geld besparen door je verwarming wat lager te zetten zonder dat het een slechte invloed heeft op je bloeddruk? Dan is 19 graden volgens Bouwens de perfecte temperatuur. “Dat kan al een besparing op je energieverbruik opleveren van zo’n 10 à 20 procent.”
Lees ook:
Is het slim om de verwarming ’s nachts uit te zetten of is een constante temperatuur juist beter?
Ideale kamertemperatuur
Bij de meeste mensen staat de verwarming gemiddeld op een aangename temperatuur van 21 graden. Hoe komt het eigenlijk dat we altijd voor die temperatuur kiezen? Volgens Bouwens hoeft ons lichaam dan geen extra inspanning te leveren als het gaat om temperatuurcontrole. “Bij temperaturen onder de 21 graden moet dat wel, waardoor mensen zich wat minder comfortabel gaan voelen”, legt hij uit. Hoe fijn je de temperatuur in huis vindt, heeft ook te maken met de luchtstroming in huis, de kleding die je draagt, hoeveel je beweegt en warme of koude materialen in huis, zoals een stenen vloer. Besloten om de verwarming op 19 graden te draaien? Dan zijn er gelukkig een paar alternatieve manieren om warm te blijven.
Bron | Nieuwsblad.be