null Beeld

Vergeet niet vooral deze plekjes in huis goed schoon te maken

Een toiletbril, een vuilnisbak: je raakt ze het liefst niet aan, omdat je weet dat ze vies zijn, vooral in openbare gelegenheden. Maar wist je dat er bij jou thuis ook heel veel plekken zijn die heel vies kunnen zijn?

Keuken

Sponzen

De keukenspons kan een bron van bacteriën zijn, vooral als je wekenlang dezelfde gebruikt zonder hem een keer goed te reinigen. Reinig je spons minstens een keer in de week door hem vijf minuten in de bleek te weken, of twee minuten op hoge temperatuur in de magnetron te doen. Bij die laatste methode is bewezen dat je er dan 99 procent van de bacteriën uit krijgt.

De knoppen van de keukenkastjes

Tijdens het bereiden van een maaltijd zijn er veel bacteriën in het spel. Vooral als je met rauw vlees in de weer gaat, kun je gemakkelijk bacteriën verspreiden als je net het vlees met je blote handen hebt gepakt om vervolgens zonder je handen te wassen een braadpan uit je keukenkastje pakt. Schoonmaakexperts adviseren om de knoppen van keukenkastjes en keukendeurtjes een paar keer per dag schoon te maken met een desinfecterend middel. Met name voor- en nadat je een maaltijd hebt bereid.

Lees ook: 'Echt waar: een opgeruimde keuken doet wonderen voor je gezondheid'

Snijplank

Vlees, vis, groente: er wordt van alles gesneden op een snijplank en er kan dus van alles op achterblijven. Schoonmaakdeskundigen zijn er het niet met elkaar eens wat beter is: een snijplank van plastic of een van hout? De exemplaren van plastic lijken beter, omdat die minder poreus zijn dan een houten snijplank. Maar als je een plastic snijplank vaker hebt gebruikt en er dus meer groeven door het snijden achterblijven dan kan ook deze veel bacteriën bevatten.

Hout of plastic: hoe kun je ze het beste goed schoonmaken?

Plastic snijplanken kun je na elke snijbeurt het beste in de afwasmachine doen. Heb je geen afwasmachine, gebruik dan bijna kokend heet water om ze te reinigen. Laat ze goed droog worden voordat je ze in de kast opbergt.

Een houten snijplank kun je eventueel in de magnetron doen, maar blijf erbij, want het is wel eens voorgekomen dat er brand uitbrak. Het is veiliger om ze in bijna kokend water te wassen. Laat ze net als de plastic snijplanken goed uitlekken en opdrogen voordat je ze opbergt.

Bekijk ook deze video om te zien hoe je met wat huis-tuin-en-keuken-middelen je snijplank kunt schoonmaken:

Woonkamer

De afstandsbediening

Uit onderzoek is gebleken dat een afstandsbediening een van de vieste voorwerpen in huis is. Dus maak de afstandsbediening regelmatig schoon met een desinfecterend doekje, zeker als er iemand aan heeft gezeten die verkouden of ziek is.

Slaapkamer

Kussens

In je kussen zitten niet alleen donsveren of een synthetische vulling, maar vaak ook veel bacteriën. Stop daarom je kussen geregeld in de wasmachine en gebruik een anti-allergene kussenhoes om ervoor te zorgen dat bacteriën niet de kans krijgen om zo’n vervelende niesbui te veroorzaken.

Lees ook: 'Hoe schoon is jouw bed?'

Lakens

Ook je lakens worden al snel een bron van bacteriën. Was ze daarom op een hoge temperatuur. Je kunt ze nog beter schoon krijgen door geregeld bleek aan de was toe te voegen. Dit is overigens niet alleen goed om je lakens goed schoon te krijgen, maar zo krijgt je wasmachine ook een goede reinigingsbeurt.

Badkamer

Badmat

De badmat krijgt heel wat te verduren: na een douche of een bad, blijft hij vaak door en door nat aan de vloer vastgeplakt. Uit onderzoek is gebleken dat de badkamervloer na de wc een van de meest onhygiënische onderdelen van een badkamer is. Dus was je badmat regelmatig op de hoogste temperatuur (houd wel rekening met de wasinstructies die op een mat staan, vooral als er rubber aan de onderkant zit) en houd deze gescheiden van lakens en kleding.

Tandenborstel

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat bij het doortrekken van het toilet, urinebacteriën tot anderhalve meter ver in de badkamer kunnen komen. Niet zo fijn als je tandenborstel in de buurt van het toilet ligt. Doe de deksel dan ook naar beneden vóórdat je doorspoelt. Het is sowieso verstandig om de klep dicht te houden en je tandenborstel om de drie, vier maanden te vervangen. Voor degenen die echt vies zijn van bacteriën is het een idee om de tandenborstel af en toe mee te laten draaien in de afwasmachine.

Handdoek

We douchen of nemen een bad om schoon te worden, maar als je je afdroogt met een natte handdoek, blijf je viezer dan je denkt. In een handdoek die na de laatste wasbeurt nog niet goed is gedroogd, kunnen nog huidschilfers en bacteriën zitten. Het is dus het beste om je handdoek na een wasbeurt goed te laten drogen. Vervang je handdoek minstens een keer per week.

Bron: Greatist

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden