null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van vrieskou naar lenteweer: wat doet dat met je tuin?

Waar we afgelopen weekend nog op het ijs stonden met gevoelstemperatuur -10, kan het komend weekend wel 17 graden worden. Er is lenteweer op komst! Hoe fijn het ook is voor ons, hoe blij wordt onze tuin van de wisseling van vrieskou naar lenteweer?

Een ding is zeker: planten en dieren moeten zich razendsnel aanpassen en alleen de sterksten zullen het overleven.

Van vrieskou naar lenteweer in de tuin

De grote temperatuurwisseling komt door de aankomende zuidenwind vanuit Spanje en Afrika. Deze is gemiddeld twee graden warmer dan vijftig jaar geleden. Dit alles heeft te maken met de klimaatopwarming. Arnold van Vliet, bioloog van Wageningen University en coördinator van Natuurkalender.nl zegt tegen De Volkskrant dat hij zich zorgen maakt om de zwakke dieren en planten. Voor sommige soorten kunnen deze weken hun dood zijn, omdat ze zich razendsnel moeten aanpassen aan de temperatuurwisseling.

Zwakke dieren en planten

Volgens Arnold van Vliet is het niet erg als zwakke dieren en planten zullen verdwijnen. Maar bij boven de 15 graden, zullen ook allerlei andere insecten actief zijn. Nu verwelkomen we dagvlinders als citroenvlinders en de dagpauwoog heel graag in een heerlijk lentezonnetje, maar ook wespen zullen zich laten zien. Insecten kunnen slecht tegen grote temperatuurwisselingen. Dus als het na het weekend weer koud wordt, is het voor de sterksten ook gedaan. Vervolgens zal er minder bestuiving plaatsvinden, waardoor er minder voedsel terechtkomt bij kleine zoogdiertjes, zoals: mollen, eekhoorntjes, egels en hazen.

Lees ook

Hoe kun je vorstschade aan planten herstellen?

Bomen, planten en struiken

Voor inheemse soorten, zoals: bramenbomen, appelbomen, de es en de wilst is de kou niet zo heel erg. Dit komt doordat de boomsappen in februari nog niet aan het stromen zijn. Palmen en olijfbomen hebben het een stuk zwaarder met de kou. Ze zijn hier niet goed tegen bestemd en kunnen daardoor schade oplopen. Door de vrieskou staan de zwarte elzen nog niet in bloei. Dat is goed nieuws voor alle hooikoortspatiënten. De bloei zal zich niet snel herpakken door de warmte, dus het hooikoortsseizoen wordt daardoor een klein beetje uitgesteld. Zo kan iedereen komend weekend genieten van het lenteweer in eigen tuin of in het bos!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Volkskrant.nl

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden