null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Van rouwvliegjes tot mieren: hiervoor kun je aaltjes allemaal gebruiken

Of je nu last hebt van buxusmotten, taxuskevers, rouwvliegjes, mieren of slakken: de oplossing is nabij. Welk ongewenst bezoek je ook krijgt in je tuin of op je kamerplanten, een natuurlijke oplossing is vaak prettiger dan chemische bestrijdingsmiddelen. En daarvoor zijn aaltjes hét perfecte redmiddel. Maar wat zijn dat eigenlijk? 

Van de soorten tot het gebruik: we leggen je alles uit wat je over aaltjes moet weten.

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes zijn eigenlijk hele kleine parasitaire wormpjes. Zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Hoewel ze een groot aantal plagen zoals rouwvliegjes, slakken, mieren en buxusmotten uit de weg ruimen, zijn ze onschadelijk voor je planten, de grond, mensen en (huis)dieren. Aaltjes roeien een plaag uit door in de prooi binnen te dringen. Vervolgens vreten ze de larve van binnenuit op. Let wel op: de parasitaire wormpjes kunnen geen volwassen exemplaren bestrijden.

Effectief bestrijdingsmiddel

Naast dat aaltjes een natuurlijk bestrijdingsmiddel zijn voor veel bodeminsecten, gaan ze ook nog erg effectief te werk. Doordat ze bepaalde bacteriën afscheiden, roeien ze een insectenplaag al na twee tot drie dagen uit. Daarna wordt het plaaginsect gebruikt als broedplek voor nieuwe aaltjes. Deze zullen weer op zoek gaan naar nieuwe slachtoffers.

Ze blijven zich vervolgens net zo lang doorkweken totdat er geen nieuwe larven meer zijn. De wormpjes verdwijnen dus pas als de plaag volledig uitgeroeid is. Daarbij geldt: hoe meer, hoe effectiever. Een overdosering aan aaltjes is voor je planten en bodem niet schadelijk.

Lees ook: 5x zó ga je het gevecht aan met bladluis

Het gebruik

Heb je de aaltjes in huis gehaald? Dan is het belangrijk om met een paar factoren rekening te houden. Je kunt de wormpjes het beste in de ochtend of in de avond, met bewolking of bij regen inzetten. Het is belangrijk dat de grond van je tuin of potgrond al vochtig is, voordat je de aaltjes toevoegt. Je moet de wormpjes eerst in water op te lossen, voordat je ze kunt gebruiken. Houd hierbij de verhoudingen op de handleiding aan.

Roer het mengsel regelmatig goed door, zodat de wormpjes goed door het water verspreiden. Voeg dit vervolgens aan je grond toe. Let op: de bodem moet na het aanbrengen van de aaltjes minstens twee weken vochtig blijven, maar niet volledig nat.

De bodemtemperatuur

Er bestaan verschillende soorten aaltjes die tegen verschillende plagen werken. Daarvoor is ook een andere bodemtemperatuur nodig:

  • Aaltjes tegen slakken worden actief bij een bodemtemperatuur van 5 graden.
  • Aaltjes tegen mieren, rupsen, buxusmotten, emelten en schadelijke bodeminsecten worden actief vanaf 10 graden.
  • Aaltjes tegen taxuskevers, coloradokevers en engerlingen worden actief vanaf 12 graden.

Controleer altijd goed bij je aankoop of je de juiste soort voor jouw plaag hebt, of vraag advies.

Houdbaarheid

De aaltjes zijn beperkt houdbaar, en zullen na hun houdbaarheidsdatum de effectiviteit verliezen. Het is dus verstandig om ze zo snel mogelijk te gebruiken. Lukt dat niet? Bewaar ze dan gekoeld bij een temperatuur van 5 tot 8 graden totdat je ze gebruikt.

Bron | Pelckmans, Biobestrijding

Beeld | Getty Images

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden