Van moestuin tot de beste bomen: vijf veelgestelde tuinvragen beantwoord Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Van moestuin tot de beste bomen: vijf veelgestelde tuinvragen beantwoord

Marieke de Geus groeide als kwekersdochter op tussen de bloemen. Toch ontdekte ze haar groene vingers pas toen ze in Amsterdam een volkstuin kreeg. Ze beschreef haar groenavonturen in het boek Volkstuinverhalen. Voor Margriet beantwoordt ze de meest prangende tuinvragen.

In de nieuwe Margriet Extra met als thema Groen (nu in de winkel en hier zonder verzendkosten te bestellen) lees je haar antwoorden op de vijftien meestgestelde tuinvragen, maar we geven je alvast een voorproefje.

1. Wat is het principe van een vierkantemetermoestuin?

Marieke: “De naam verklapt het misschien al, het is een manier van moestuinieren op de vierkante meter, meestal in een bak van 120 bij 120 centimeter. De Amerikaan Mel Bartholomew introduceerde de methode in de jaren 70, maar het werd in ­Nederland pas een succes toen – de destijds vijftienjarige – Jelle Medema het met zijn boek De ­makkelijke moestuin bekendheid gaf. Hoe het werkt? De bak wordt 20 cm gevuld met speciale moestuinaarde en verdeeld in zestien vakken van 30 x 30 cm. In elk vak zaai je een ander gewas. Door de kleine afmetingen past de moestuin zelfs op een terras of balkon, kun je overal goed bij, is spitten overbodig en heb je door de schone aarde nauwelijks onkruid. Een vierkante-metermoestuin genereert een hoge opbrengst met minimale inspanning. Jelle ontwikkelde een speciale app en website met handige tips: makkelijkemoestuin.nl.”

2. Is regenwater beter dan leidingwater?

“Zowel tuinplanten als potplanten die buiten op het terras staan, maar ook kamerplanten, gedijen het best bij een slok regenwater. Leidingwater bevat over het algemeen meer kalk en mineralen, wat niet door alle planten op prijs wordt gesteld. Bij gebruik van (hard) leidingwater zie je soms zelfs witte kalkafzet verschijnen aan de buitenkant van een terracottapot en kunnen de punten van de bladeren bruin kleuren. Regenwater is neutraler en milder voor je planten. Zie het als een cadeautje uit de hemel en vang het zo veel mogelijk op in regentonnen. Dit gaat ook nog eens water­verspilling tegen. Dubbel fijn dus.”

3. Welke bomen zijn geschikt voor in een kleine tuin?

“Een krentenboompje (Amelanchier ‘Ballerina’) is in elk seizoen een aanwinst voor de tuin. In het voorjaar bloeit hij met kleine, witte bloemetjes in losse bloemtrossen en vanaf juli verschijnen de bessen die van purperrood naar zwart verkleuren. In de herfst worden de bladeren schitterend dieprood. Met een hoogte tussen de 4 en 6 meter is het boompje geschikt voor zowel kleine tuinen als dakterrassen, want ook in een ruime pot zal hij het goed doen.

4. Wat doe ik met mijn oude tuintegels?“

“Tegels die plaats moeten maken voor planten, zijn prima te hergebruiken op de volgende manieren:

  • Stapelmuurtjes langs verhoogde borders.
  • Een zitelement. Stapel zware tegels strak op elkaar, plaats er een dikke, houten plank op en je hebt een prachtig bankje.
  • Een rotstuintje. Tegels en stenen die los gestapeld zijn, met grote kieren om te vullen met aarde, zijn er de perfecte basis voor.
  • Een kruidenspiraal. Stapel je tegels spiraalsgewijs omhoog naar het midden. Vul de spiraal met aarde en beplant de constructie met kruiden. Hoog en droog komen mediterrane kruiden die graag in het zonnetje staan, zoals rozemarijn, salie, dragon, oregano en tijm. Aan de noordkant zet je schaduwminnende kruiden zoals peterselie, bieslook en citroenmelisse. Naar beneden toe plant je overige kruiden zoals koriander, basilicum en munt.
  • Niveaus maken in een vijver voor diepteverschillen. En trappetjes zodat dieren eruit kunnen klimmen en vogels water kunnen drinken.”

5. Welke potgrond is beter voor het milieu?

“Kant-en-klare potgrond is vaak gemaakt op basis van turf uit de Baltische landen, waardoor veen-gebieden verdwijnen. Biologische potgrond, waarin turf is vervangen door kokosvezels, is een goed alternatief. Er hangt echter wel een prijskaartje aan. Je kunt ook prima zelf potgrond maken van grond uit je eigen tuin, zelfgemaakte compost en rivierzand in de verhoudingen 2:2:1. Wil je kokosvezel toevoegen om de potgrond luchtiger te maken, houd dan ongeveer de volgende verhoudingen aan: 30 procent tuingrond, 30 procent kokosvezel, 30 procent compost en 10 procent rivierzand.”

Lees meer in Margriet Extra - Groen

Naast deze vijf prangende tuinvragen beantwoordt Marieke de Geus er nog tien in de nieuwe Margriet Extra, met als thema Groen. In deze special lees je daarnaast ook alles over de nieuwste tuintrends (met compleet zaai-ABC), gaan we binnenkijken in een tiny guesthouse en leer je koken met de lekkerste lentegroenten. En nog véél meer natuurlijk! Haal 'm snel in huis of bestel Margriet Extra - Groen hier zonder extra verzendkosten.

Marieke de GeusGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden