inductie oude pannen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleWonen & tuinieren

Van gas naar inductie: zó weet je of oude pannen nog geschikt zijn

De kans is groot dat je (binnenkort) overstapt naar een elektrische kookplaat. Moet je dan ook meteen een nieuwe pannenset aanschaffen? Nee hoor, mits je oude pannen geschikt zijn voor inductie, natuurlijk. Hoe controleer je dat?

We leggen het uit.

Van gas naar inductie

In 2050 moeten veel Nederlandse woningen van het gas af zijn. Dat betekent dat je voor het koken en het verwarmen van je huis geen aardgas meer gebruikt. Een goed alternatief voor een gaskookplaat is een elektrische kookplaat, zoals inductie of een keramische plaat. Als je altijd op gas hebt gekookt, is de overgang naar inductie even wennen. Toch heeft elektrisch koken veel voordelen: het is een stuk veiliger en je maakt zo’n plaat makkelijker schoon. Bijna alle pannen zijn geschikt op gas én inductie. Veel mensen denken dat oude pannen niet geschikt zijn voor inductie, omdat ze ook op gas gebruikt zijn, maar dat is niet helemaal waar. Benieuwd of jouw pannen geschikt zijn voor inductie? Hier moet je op letten.

Gebruik een magneet

Om te controleren of je pan geschikt is voor inductie houd je een magneet tegen de onderkant van de pan. Blijft ‘ie kleven? Dan kun je hem gebruiken op inductie of een keramische plaat. Elektrische kookplaten werken namelijk met een magnetisch veld. Als de magneet niet blijft plakken, moet je hem vervangen voor een nieuw exemplaar. Wil je écht geen afscheid nemen van je oude pannen? Dan is een inductieadapterplaat nog een optie. Als je een niet-magnetische pan op deze metalen ‘onderzetter’ plaatst, kun je hem wel gebruiken op een elektrische kookplaat.

Check de onderkant

Gas verwarmt een pan niet altijd gelijkmatig, waardoor pannen een beetje kromtrekken. Wiebelt je pan heel erg op je nieuwe kookplaat? Dan kun je ‘m beter niet meer gebruiken. Om goed warm te worden, is het namelijk van belang dat een pan contact maakt met het magnetische veld van de kookplaat. Een wiebelende pan is niet alleen onhandig, maar zorgt ook sneller voor beschadigingen op de plaat. Om een beschadiging op je gloednieuwe kookplaat te voorkomen, is het verstandig om de onderkant van je oude pan te controleren. Eventuele scherpe randjes kunnen namelijk voor krassen op de kookplaat zorgen. Een simpele manier om dat te checken, is door de onderkant van de pan over een stuk krantenpapier te halen. Blijven er scheurtjes of haaltjes achter? Dan is het beter om ‘m niet meer te gebruiken.

Bron | Pankopen.nl, Uit Pauline’s Keuken

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden