null Beeld

Tweedehands koopje? Zo ontdek je of het gestolen is

Heb je een tweedehands fiets, smartphone of iets anders gevonden waarvan de prijs bijna te mooi is om waar te zijn? Zo kom je erachter of je geluk hebt, of dat het gestolen is.

Om de illegale koop en verkoop van gestolen producten (ook wel heling genoemd) terug te dringen en de pakkans van criminelen te vergroten, heeft de overheid deze maand de campagne 'Registreer je spullen' gelanceerd, een onderdeel van de Stop Heling campagne. Hierin worden we onder andere opgeroepen om onze waardevolle spullen te registreren in de Stop Heling App. In geval van diefstal, kan de politie makkelijker terugvinden dat jij de rechtmatige eigenaar bent.

Zo controleer je of een tweedehands koopje gestolen is

Veel gestolen producten worden op internet aangeboden, vaak voor een leuk prijsje. Heb jij ook een verdacht koopje op het oog? Dit kun je doen om te controleren of het wel in de haak is:

- Vraag het serienummer van het product op bij de verkoper. Je hebt deze namelijk nodig om via Stopheling.nl of de Stop Heling App te kunnen controleren of het als gestolen staat geregistreerd bij de politie. Het serienummer wordt bijna altijd op het product zelf aangebracht, vaak met de vermelding S/N. Bij mobiele telefoons staat het serienummer vaak op de bodem van het batterijvak, dus je moet eerst de batterij eruit halen om het te kunnen lezen.

null Beeld

- Levert het ingevoerde serienummer geen resultaat op? Dan staat het product niet als gestolen geregistreerd. Blijf alert als bijvoorbeeld de prijs niet in verhouding staat met het aangeboden product.

- Komt het ingevoerde serienummer overeen met een als gestolen geregistreerd artikel? Dan kom je via de meldknop in een scherm terecht waarin je in het geval van handel via internet de naam van de internetsite, het advertentienummer en het e-mailadres van de aanbieder kunt invullen. In het geval van handel via een winkel of markt vul je de naam van de winkel en het adres in. De politie stelt dan een onderzoek in.

- Ga je bij verkoop via internet het product ophalen? Controleer dan of het serienummer overeenkomt met het nummer waarmee je de check hebt gedaan.

Hoe registreer je je trouwring?

Sommige kostbare eigendommen, zoals juwelen, kunst en antiek, zijn niet voorzien van een serienummer. Als je deze wil registreren, kan je via de Stopheling app een foto van deze eigendommen uploaden.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden