PREMIUM
Tuinkalender: deze klusjes kun je in mei in de tuin doen
Mei is een heerlijke maand. Veel bomen bloesemen en de tuin wordt steeds groener en kleuriger. Na half mei - IJsheiligen - is de kans op nachtvorst geweken en mogen vorstgevoelige planten naar buiten
Warm welkom
Nodig vogels uit in de tuin. Dat is niet alleen gezellig, vogels eten ook insecten en slakken en voorkomen plagen. Zorg voor nestgelegenheid in de vorm van nestkasten of plant een gemengde haag waar vogels heerlijk in kunnen schuilen. De bloesem en vruchten van meidoorn, krentenboompje, sleedoorn, lijsterbes, spierstruik, appelbes en sneeuwbes zijn niet alleen decoratief, maar ook goed voor de biodiversiteit. Bovendien snoepen de vogels er graag van.
Om uitdrogen te voorkomen is het belangrijk om regelmatig met een gieter rond te gaan, met name langs de nieuwe borderplanten. Gebruik het liefst hemelwater uit een regenton. Regenwater is zachter voor de planten en beter voor het milieu.
Zomer in je bol
Dahlia’s en zomerbollen die binnen zijn voorgetrokken kunnen als jonge planten in de borders worden gezet. Vanaf half mei kun je nog steeds dahliaknollen en bolgewassen direct in de volle grond planten. Ze zullen dan wel wat later in het seizoen gaan bloeien dan de voorgetrokken exemplaren.
Het halve werk
Rond half mei mogen zomerbloeiende, vaste planten zoals vlambloem (phlox), duizendblad (achillea), zonnekruid (helenium), kattenkruid (nepeta), aster, zonnehoed (rudbeckia) en rode zonnehoed (echinacea) tot de helft worden teruggeknipt. Dit noem je de Chelsea chop. Hierdoor gaan de planten zich vertakken en zullen ze rijker gaan bloeien. De bloeitijd komt door deze ingreep iets later op gang. Door de Chelsea chop bij de helft van de planten toe te passen, spreid je de bloeitijd.
Langzaam verhuizen
Slakken kunnen een vervelende plaag vormen in de tuin. Strooi koffieprut, scherpzand of gebroken schelpjes rond de planten of plaats biervallen. Je kunt slakken ook lokken met kattenbrokjes. Maak elke avond een slakkenrondje en verhuis ze naar een plek waar ze geen schade kunnen aanrichten.
- Magnolia.
- Dahlia’s mogen na IJsheiligen worden geplant en bloeien tot ver in het seizoen.
De boel de boel
Het gazon groeit nu flink en mag regelmatig worden gemaaid. Wil je echter wilde bijen, vlinders en andere insecten een handje helpen om voedsel te vinden? Doe dan mee aan Maai Mei Niet, bedacht door de Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek. Hoe? Door het gras of een gedeelte van het gazon niet te maaien en alle plantjes die erin groeien tot bloei te laten komen. Het ziet er nog vrolijk uit ook, zo’n veldje vol madeliefjes.
Wintergroene heesters mogen vanaf eind mei worden gesnoeid. Daaronder vallen rododendron, camelia, viburnum, laurierkers, abelia, hebe en bloemwilg.
Hagen
Dit is de tijd om hagen als buxus, liguster, beuk, taxus en conifeer in model te brengen. Kies een bewolkte dag uit voor dit klusje. Een tweede snoeibeurt volgt in de zomer, na de langste dag.
Afharden
Eenjarigen die vanaf het prille voorjaar zijn opgekweekt en kuipplanten die binnen hebben overwinterd kun je laten wennen aan het buitenleven. Houd hierbij de weersvoorspellingen in de gaten. Overdag kan de temperatuur al aangenaam zijn, maar de nachten zijn soms nog koud. Ook harde wind en felle zon kunnen de planten uitdrogen. Zet ze daarom overdag op een beschutte plek buiten en bescherm ze tegen kou door ze ’s avonds weer binnen te zetten (afharden). Na IJsheiligen kunnen de planten buiten blijven.
Moestuinklussen
- Aard vroeg geplante aardappelen aan.
- Zaai of plant pluksla.
- Geef koolplanten een kraag, zodat de koolvlieg er geen eitjes op kan leggen
- Bescherm aardbeiplanten met een net tegen vogelvraat.
- Zaai courgettes en pompoenen in de vollegrond.
- Tomatenplanten mogen vanaf half mei de tuin in, zet ze op een zonnige en beschutte plek.
- Plant zomerprei zodra de zaailingen potlooddik zijn.
Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.