Margriet logo
MT13 M13 Groen Tuinkalender Beeld Marieke de Geus, Gap gardens, Shutterstock.
Beeld Marieke de Geus, Gap gardens, Shutterstock.

PREMIUM

Tuinkalender: deze klusjes kun je in april in de tuin doen

In april staan voorjaarsbloemen zoals akelei volop in bloei. De temperaturen worden steeds aangenamer en aan de bomen en heesters verschijnen nieuwe knoppen.

MT13 M13 groen Beeld
MT13 M13 Groen Tuinkalender Beeld


Vijver opschonen

Om te voorkomen dat de vijver dichtgroeit, kun je planten die te groot worden uitdunnen. April is ook een goede maand om nieuwe vijverplanten te planten.

Snoeitip
Heesters die vroeg in het seizoen bloeien, vóór de langste dag, kunnen direct na de bloei worden gesnoeid. Ze bloeien namelijk op ‘oud hout’ dat het jaar daarvoor is ontwikkeld. Forsythia is zo’n vroegbloeier. Zodra deze is uitgebloeid snoei je de oude takken terug en kan het hart worden uitgedund.

MT13 M13 groen Beeld
MT13 M13 Groen Tuinkalender Beeld
  • Paarse bos-hyacint, witte judaspenning en gele wolfsmelk kleuren de tuin.

Verspenen van een­jarigen
Zodra de eerste echte blaadjes verschijnen mogen de kiemplantjes worden verspeend en verder groeien in een ruimer potje met fijne potgrond. Tip: zodra de plantjes groter zijn kun je de toppen eruit halen. Hierdoor maken ze zijscheuten en groeien ze bossiger.

MT13 M13 groen Beeld

Vergeet de lavendel niet

Lavendel mag twee keer per jaar worden gesnoeid: in het najaar en begin april! Knip de plant terug tot boven de nieuwe scheuten, maar nooit in de houtige delen. Ook rozemarijn knip je terug. Halveer de takken die te lang zijn gegroeid.

MT13 M13 Groen Tuinkalender Beeld

April is dé maand om nieuwe struiken aan te planten.

MT13 M13 Groen Beeld
MT13 M13 Groen Tuinkalender Beeld
  1. In het voorjaar kun je vaste planten zoals de dropplant uit de grond halen en vermeerderen.
  2. Akeleien zijn tweejarige planten die zichzelf gemakkelijk uitzaaien. Ze duiken steeds weer op verrassende plekken op.

Rozen

April is een goed moment om rozen te bemesten. Goed bemesten bevordert de ontwikkeling van de hoofdtakken, zorgt voor een betere weerstand tegen ziektes en laat de plant langer en rijker bloeien.

MT13 M13 Groen Tuinkalender Beeld

Moestuinklussen

  • Vroege aardappelsoorten poten.
  • Uien planten.
  • Kruidenplanten zoals bieslook, munt, dragon en marjolein vermeerderen door scheuren en herplanten.
  • Buiten zaaien: kruiden, prei, sperziebonen, koolrabi, knolvenkel, spruitjes, bloemkool, wortel, sla, snijbiet, uien en sjalotten, komkommer en courgette.
  • Jonge planten regelmatig water geven.
  • Eerder gezaaide gewassen uitdunnen. Zaailingen hebben ruimte nodig om uit te groeien tot volwassen planten.
  • Bonenrekken maken van tonkinstokken of rechte, dunne takken van een hazelaar.
MT13 M13 Groen Beeld

Hortensia­weetjes

Snoei hortensia’s alleen als het echt nodig is, bijvoorbeeld omdat ze te groot worden. Knip niet alles af, maar laat ook takken met bloemknoppen zitten. In april mogen de uitgebloeide bloemen van vorig jaar worden weggeknipt. De nieuwe bloemknoppen worden dan meteen zichtbaar. Laat de oude takken staan of knip ze af op een halve meter lengte en gebruik ze als steuntje voor de nieuwe takken.

MT13 M13 Groen Tuinkalender Beeld

Een mooie groene grasmat krijg je zo:

  • Onkruid steken
    Steek ongewenste plantjes weg voordat ze gaan bloeien en zichzelf uitzaaien.
  • Bemesten
    Tweemaal per jaar bemesten zorgt voor een mooi gazon. Gebruik speciale gazonmest en doe dit klusje op een droog moment met regen in aantocht.
  • Verticuteren
    Als de grasmat vervilt door mos en maairesten kun je deze stevig kammen met een verticuteerhark.
  • Beluchten
    Zodra de grond onder het gras te compact wordt en er onvoldoende lucht bij de wortels kan komen, sterft het gras af. Met een spitvork prik je dan om de vijftien centimeter gaatjes in het gazon.
  • Maaien
    Maai minstens één keer per week, maar nooit te kort. Vier centimeter is een goede lengte. Kort maaisel kun je laten liggen, regenwormen verwerken de sprietjes tot voedsel voor je gazon.
  • Inzaaien
    Kale plekken? Zaai opnieuw en hark het graszaad voorzichtig in.
  • Strakke kanten
    Gebruik een kantenschaar om de kantjes bij te knippen en een graskantensteker om een strakke rand te maken. Gebruik eventueel een lange tuinslang of draad voor markering. Wie op tijd met deze klusjes begint, heeft daar de rest van het seizoen veel plezier van.

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Marieke de GeusMarieke de Geus, Gap gardens, Shutterstock.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden