null Beeld

Toe aan een nieuw wandje? Bij deze: een snelcursus behangen

Behangen is niet moeilijk. Met de juiste materialen en dit stappenplan heb je in een paar uurtjes een nieuwe wand en een compleet andere sfeer gecreëerd. Daar heb je nog heel lang plezier van.

Benodigdheden

behang * behangborstel * behanglijm * behangliniaal * behangtafel (ook te huur bij de bouwmarkt) * blokkwast(en) * huishoudtrap * nadenroller * plamuurmes * rolmaat * schaar * spons en doek * stanleymes * timmermanspotlood * waterpas of schietlood

Stap 1. Voorbereiden

Een vlakke wand is de basis voor het beste resultaat. Gebruik een muur- of nadenvuller om beschadigingen te repareren en schuur ze goed glad. Zijn je muren net gestuukt? Met voorstrijkmiddel voorkom je dat de behanglijm direct in de muur wordt gezogen en de banen behang niet goed plakken. Verdeel het voorstrijkmiddel goed over de wand met een roller en laat het een nachtje drogen.

Stap 2. Lijm klaarmaken

Gebruik je behanglijm uit een pakje? Maak dit dan klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik je kant-en-klare lijm? Roer de lijm dan even goed door met een spatel.

Stap 3. Banen knippen

Meet voor elke baan die je knipt tien centimeter méér uit dan de muur hoog is. Dan heb je boven en onder wat speling.

Stap 4. Loodlijn zetten

Zet met behulp van een schietlood of lange waterpas een loodrechte potloodlijn op de muur. Daar komt de eerste baan behang tegenaan.

Stap 5. Het behang óf de muur insmeren

Gebruik je duplex- of vinylbehang? Dan lijm je het behang zelf in. Leg twee banen ondersteboven op de behangtafel en smeer de eerste helft van de bovenste baan goed in met behanglijm. Vouw hem dubbel en smeer de andere helft in. Daarna als een harmonica opvouwen en voiorzichtig wegleggen. Laat de banen niet te lang liggen, want dan droogt de lijm op. Gebruik je vlies- of glasweefselbehang? Dan kun je de lijm direct op de muur aanbrengen. Lijm steeds een strook ter grootte van je baan behang in.

Stap 6. Behangen

Begin bovenaan en houd zo’n vijf centimeter overlap. Plaats de baan recht langs je getekende loodlijn en veeg de baan aan met een behangborstel. Druk de onderkant aan met een behangspatel en snijd dan af. Maak voor de bovenkant een vouwlijn met je behangspatel, zo knip je het behang gemakkelijk af. Hangt de baan recht? Dan kun je verder met de andere banen die je hier strak op laat aansluiten.

Stap 7. De afwerking

Rol losse naden strak met wat extra lijm en een nadenroller. Veeg overtollige lijm weg met een natte spons. Een perfecte snijlijn krijg je met behulp van een behangliniaal.

Tekst | Marlies Huisman

Bron | karwei.nl

Beeld | iStock

Meer hulp nodig?

Bekijk deze doe-het-zelf-behangvideo.

Behang met een briesje

null Beeld

Nog geen idee wat voor behang je aan de muur wilt? Met natuurbehang creëer je in een handomdraai sfeer in huis. In Margriet 38 vind je prachtige voorbeelden ter inspiratie. Deze editie kun je nabestellen via magazine.nl.

Lees ook

Bekijk ook

Ken je deze truc tegen fruitvliegjes al?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden