null Beeld

Tijd voor de wintersnoei: met déze planten en bomen kun je nu al beginnen

November en december zijn de perfecte maanden om je tuin eens flink onder handen te nemen. Maar welke planten en bomen kun je nu beter wel en niet snoeien? Wij leggen het je uit!

Zomaar rigoureus gaan snoeien kun je maar beter niet doen: elke plant en boom vraagt nu eenmaal om een andere gebruiksaanwijzing.

Heester

Wist je dat de bloeitijd van een heester ook het juiste snoeimoment aangeeft? Als de heester vóór de langste dag (21 juni) bloeit dan snoei je deze niet in de winter. De bloemknoppen van de sering, boerenhortensia, magnolia, brem, jasmijn of rododendron zitten namelijk al aan de takken. Heesters die ná de langste dag bloeien (zoals lavendel, hertshooi, hibiscus en vlinderstruik) zijn wel geschikt voor de wintersnoei. Deze planten krijgen namelijk hun bloemknoppen in het voorjaar.

Lees ook: zo overleven jouw kamerplanten deze winter wel

Wat je nu ook al kunt snoeien:

  • Knip van de druif (vóór de kortste dag – 21 december) en kiwi de jonge scheuten terug tot op 2 à 3 ogen van de hoofdtak.
  • Ook je rozen, struikmalva’s (Lavatera) en vlinderstruiken moeten er aan geloven: snoei van de doorgeschoten takken een derde deel af, de rest doe je in de winter.
  • Clematis (alleen de jackmanii en viticella- soorten): knip rigoureus, tot ongeveer 30 cm vanaf de grond tot een gezonde knop.
  • Blauwe regen: snoei de dunne zijtakken terug tot circa 30 cm van de hoofdtak. Dit kun je tot eind januari doen.

Tips voor snoeien van bomen

  • Je kunt lei- en dakbomen in vorm houden door de jonge, meestal verticaal groeiende zijtakken tot circa 5 cm van de hoofdtak te knippen.
  • Let op met het snoeien van esdoorn, berk, haagbeuk en notenboom. Hun sapstroom komt al na de kortste dag (21 december) op gang. Snoei ze begin december, als ze nog in rust zijn of komend voorjaar als ze weer in blad staan.
  • Fruitbomen met pitvruchten (appel en peer) kun je tot februari snoeien. Met het snoeien van bomen met steenvruchten (kers, pruim, perzik en abrikoos) kun je het beste tot maart wachten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Seasons

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden