Tijd om je kamerplanten te verpotten? Zó doe je dat
De lente staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je kamerplanten te verpotten. Hebben je planten gele bladeren? Vormen ze alleen maar kleine bladeren of komen de wortels boven of onder de pot uit? Dan wordt het hoog tijd om ze te verwennen met nieuwe aarde.
Bij het verpotten moet je rekening houden met een aantal dingen. Wij leggen je uit hoe je het beste je kamerplanten kunt verpotten.
Kamerplanten regelmatig verpotten
Voor planten is het belangrijk dat ze regelmatig worden verpot. Het voorjaar is daar het perfecte moment voor, omdat ze dan het beste herstellen. Verpotten bevordert de groei van planten, anders komen de wortels te dicht op elkaar te zitten en stopt de plant met groeien. Uiteindelijk kan de plant zelfs dood gaan.
Nieuwe aarde
Wanneer je plant niet per se een grotere pot nodig heeft, kun je er ook voor kiezen om alleen de aarde te vervangen. Potgrond bevat namelijk genoeg voeding voor zes weken. In de lente en zomer kun je eens per maand via het water extra voeding bijgeven. Het is raadzaam om iedere twee jaar de potgrond te vervangen om de drainage van de grond zo optimaal mogelijk te houden.
De juiste pot
Ga op zoek naar potten van verschillende formaten. Het is belangrijk dat je niet meteen een té grote pot kiest, maar ongeveer 20 procent óf rondom 3 centimeter groter te gaan. Houd er ook rekening mee dat je niet voor elke plant een soortgelijke pot kunt gebruiken. Zo gedijen rozen het best in een smalle hoge pot en een buxus in een lage, brede variant.
Lees ook: Deze 5 kamerplanten kunnen tegen warmte én kou
Zó ga je te werk
Nu is het tijd voor het echte werk: de nieuwe pot vullen met aarde en de plant verpotten. Haal eerst de plant uit de oude pot. Doe dit zo voorzichtig mogelijk en probeer de wortels die eruit groeiden niet te schaden. Is de kluit erg droog? Zet de plant dan even in een emmer met water.
Voorzichtig met de wortels
Het is belangrijk dat je de wortels tijdens het verpotten zo min mogelijk aanraakt. Dit voorkomt beschadiging. Aarde weghalen tussen de wortels is meestal dan ook niet nodig, dit komt in de pot vanzelf goed. De wortels afspoelen onder de kraan is dan ook niet aan te raden. De grote wortels kunnen hier wel tegen, maar de haartjes op de jonge wortels niet. Ze raken hierdoor beschadigd en kunnen dan minder goed voedingsstoffen opnemen.
Klaarmaken van nieuwe pot
Ook voor de nieuwe pot moet je het nodige voorbereiden. Zorg ervoor dat je de bodem bedekt met potscherven, grind of hydrokorrels. Je kunt ook voor een combinatie gaan, bijvoorbeeld eerst een laag scherven en dan een laag hydrokorrels. Vul vervolgens de pot met een laagje potgrond, stop de nieuwe plant erin en vul verder aan met potgrond.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Nieuwsblad.be , RTL Nieuws
Beeld | Getty Images