Margriet logo
null Beeld Iris Planting
Beeld Iris Planting

Tegel eruit, plantje erin? Hier kun je meer inspiratie opdoen voor een groenere tuin

Een keer per tien jaar wordt de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade gehouden. Dit keer is Floriade in Almere en is het thema ‘Growing Green Cities’. Op de tentoonstelling kun je volop inspiratie opdoen voor je eigen tuin.

Margriet samen met Floriade Expo 2022

Ria van Dijk werkt als stedenbouwkundige voor de gemeente Almere, de gaststad van Floriade Expo 2022. Ria heeft in haar rol de openbare ruimte ontworpen voor het Floriade-terrein, dat na afloop de groene en gezonde stadswijk Hortus wordt.

Bijen aantrekken

Bij alle keuzes die gemaakt zijn voor de openbare ruimte van de Floriade Expo 2022 was duurzaamheid leidend. Zo zijn alleen de looppaden verhard, die echt verhard moesten worden. Ria: “De paden op het terrein zijn deels van gras. In lijn met het thema Growing Green Cities doen we mee met de actie Tegel eruit, plantje erin.” Ze legt uit dat de temperatuur in een bos vaak lager is dan in een stad. Daarom zijn er 2.500 bomen aangeplant op het Floriade-terrein.

‘Het is altijd een afweging tussen praktisch en principe’

Creatieve oplossingen

Om een natuurlijk ecologisch terrein te creëren is voor de inrichting van het terrein bijna alles anders gedaan, dan zoals het normaal gesproken zou gebeuren. “Op een plek waar we een brug wilden aanleggen, bleek een beverburcht te zitten. In plaats van de burcht weg te halen, hebben we de brug zo aangepast dat die er in een bocht omheen gaat. Duurzamere keuzes maken, vraagt vaak om creatieve oplossingen. Zo zijn er om schaduw te creëren ligusterhagen geplant waarin ook vogels en insecten kunnen huizen.”

Minimale verharding

Ook haar eigen tuin in Almere Buiten is zo duurzaam mogelijk ingericht. “De verharding is minimaal. We hebben twee paden en een stukje terras waar we kunnen zitten. De rest is helemaal groen.” Achter in de tuin heeft Ria een groentetuin aangelegd. Waar nu nog gras ligt, wil ze uiteindelijk meer planten en bloemen planten, die bijen aantrekken. “Zowel in mijn werk als thuis is het constant een afweging tussen praktisch en principe. Het gras is lekker voor de kinderen, maar voor de natuur zouden planten beter zijn. Ik probeer altijd het beste van beide te doen. Al kost dat soms wat meer bloed, zweet en tranen.”

Kom naar Floriade Expo 2022

Tot en met 9 oktober kun je Floriade nog bezoeken in Almere. Met het thema Growing Green Cities richt Floriade zich op het duurzamer en leefbaarder maken van steden. Een dagje Floriade is niet alleen leuk en gezellig, maar je komt ook helemaal geïnspireerd terug hoe je je eigen tuin of balkon op een makkelijke manier kunt vergroenen. Meer informatie of direct tickets bestellen? Ga naar: floriade.com.

null Beeld
Commerciële redactieIris Planting

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden