null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Stress op je werk? Zet een plant op je bureau

Op je werk breng je veel tijd door, dus het is belangrijk dat je je er prettig voelt. Ervaar je veel stress bij jou op de werkvloer? Overweeg dan eens om je werkplek aan te kleden met planten.

Van een vaas met bloemen tot vetplantjes en van een bonsai tot een cactus: wat je ook kiest, planten hebben volgens een nieuwe studie - gepubliceerd in het vakblad American Society for Horticultural Science - een positief effect op het gemoed van de werknemers.

Planten op je werkplek

Waar werkplekken eerst zo leeg en 'clean' mogelijk waren, kiezen veel bedrijven tegenwoordig voor 'groenere' werkplekken met veel planten en coffee corners met knusse hoekjes. Volgens Japanse wetenschappers van de Universiteit van Hyogo is dat een hartstikke goed idee. Zij deden onderzoek naar de impact van planten op werknemers: 36 van hen moesten verplicht drie minuten rusten achter hun bureau als ze moe waren. Eerst hadden ze geen planten op hun bureau, en later kregen ze een kleine plant om voor te zorgen. Ze mochten zelf kiezen welke.

Stress verminderen

Tijdens het onderzoek moesten de werknemers via een vragenlijst bijhouden hoe gestrest ze zich voelden. Ook werd hun hartslag in de gaten gehouden. De wetenschappers kwam er hierdoor achter dat niet alleen het kijken naar planten, maar ook het verzorgen ervan de werknemers rustiger maakte. Het maakte daarbij niet uit hoe oud ze waren of welke plant hij of zij verzorgde.

Positiever en tevredener

Ook een aantal jaar geleden werd al duidelijk welke impact planten op het humeur hebben. Onderzoekers van het VUMC toonden aan dat alleen al de afbeeldingen van planten een hoge hartslag verlaagden en stress op het werk verminderden. Een studie van de Universiteit van Wageningen liet daarnaast zien dat planten op de werkvloer je positiever en tevredener maken, en dat minder mensen zich ziek melden.

Heb jij al planten op je werkplek?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden