Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Snuitkevers in huis: zo herken en voorkom je dit ongedierte in de voorraadkast

Hoe schoon je voorraadkast ook is, er is een ongedierte die de weg naar jouw voedselvoorraad wel weet te vinden: de snuitkever. Hoewel ze niet schadelijk zijn voor mensen, kunnen ze je eten wel beschadigen en besmetten. Van voorkomen en herkennen tot bestrijden: we leggen je uit wat je over snuitkevers moet weten. 

Ongedierte in de voorraadkast

Hartstikke handig om altijd een voorraad aan voedsel in huis te hebben, maar ook ongedierte zijn dol op zo’n goed gevulde voorraadkast. Vooral snuitkevers zijn gek op droge producten zoals rijst, (ontbijt)granen, bonen, zaden, noten, meel en nog een hele boel meer. Snuitkevers kunnen je huis binnen vliegen of via besmet voedsel in je voorraadkast terecht komen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in de supermarkt al in het pak zitten, waardoor je de snuitkevers zelf in huis haalt.

Snuitkevers herkennen

Snuitkevers behoren tot de keverfamilie en zijn hele kleine ongedierte. Dat maakt ze lastig te spotten met het blote oog, tot ze volgroeid zijn. Zoals de naam al verklapt kun je snuitkevers herkennen aan hun opvallende snuit, deze kever heeft namelijk een hele lange neus. Er is onderscheid te maken tussen twee soorten snuitkevers in je voorraadkast, namelijk: rijstklanders en graanklanders. Rijstklanders bevinden zich het liefst tussen de rijst en leggen hun eitjes in de rijstkorrels. Ligt er geen rijst? Dan is een ander meelproduct ook goed. Een graanklander eet het liefst graan, maar zetmeel houdende producten, macaroni en droog hondenvoer zijn ook goed. Het verschil tussen rijst- en graanklanders is dat rijstklanders kunnen vliegen. Je weet dat je last hebt van deze ongedierte in je voorraadkast als je donkerbruine kleine beestjes in bijvoorbeeld je pak rijst of macaroni tegenkomt.

Bestrijden

Hoewel snuitkevers dus niet schadelijk zijn voor mensen, kunnen ze je voedselvoorraad wel beschadigen en kun je hier zelfs een allergische reactie op krijgen. Om dit ongedierte te bestrijden is het verstandig om eerst al het droge voedsel dat je in je voorraadkast bewaart te inspecteren. Gooi al het aangetaste voedsel weg. Ga daarnaast op zoek naar de bron. Waar komen de snuitkevers vandaan? Hoe dichterbij de bron, hoe meer kevers je ziet. Nadat je al het besmette eten hebt weggegooid, is het belangrijk om de voorraadkast grondig schoon te maken. Het kan namelijk nog zijn dat er eitjes aanwezig zijn van de snuitkevers. Stofzuig de hele voorraadkast en gooi de stofzuigerzak daarna direct weg. Maak vervolgens de planken goed schoon met een warm sopje en witte azijn of een desinfecterende spray.

Lees ook: Word je stapelgek van al die vliegen in huis? Dit kun je ertegen doen

Voorkomen

Om te voorkomen dat je snuitkevers in huis haalt, is het verstandig om verpakkingen in de supermarkt altijd grondig te controleren op eventuele ongedierte. Koop bijvoorbeeld ook geen verpakkingen met scheuren erin. Omdat de eventuele eitjes of larven lastig te zien zijn, kun je het beste de producten voor minimaal vier dagen invriezen, zodat de eventuele eitjes of larven doodgaan. Gooi overtollige verpakking zoals karton het liefst direct weg. De snuitkevers kunnen zich hier namelijk in verstoppen. Je kunt daarom je voedselvoorraad het beste uit de originele verpakking halen en in afgesloten bakken op potten bewaren. Sla ook niet onnodig veel eten in, maak regelmatig de voorraadkast schoon en inspecteer je voorraad af en toe op ongedierte.

Bron | Goodhousekeeping, Mega Des

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden