null Beeld

Slakken op een milieuvriendelijke manier bestrijden? Zo doe je dat

Met veel zwoegen en geduld begint je tuin eindelijk vorm te krijgen: de planten en bloemen bloeien er lustig op los. Erg frustrerend als een paar dagen later alle blaadjes zijn aangevreten door slakken. Laat het slakkengif nog maar even staan, want dat kan ook gevaarlijk zijn voor vogels, egels en huisdieren. Kies in plaats daarvan voor een milieuvriendelijke manier om slakken te bestrijden.

Zo houd je slakken voortaan ver bij je geliefde planten vandaan.

Slakken op een milieuvriendelijke manier bestrijden

In de tuin kom je vaak slakken met een huisje tegen, toch zijn het vooral naaktslakken die flink aan je planten en bloemen kunnen knagen. Slakken worden in het donker actief, dus je kunt ze zelf met een zaklamp in de tuin opsporen en met de hand verwijderen, of op zoek gaan naar kleine witte slakkeneieren in je tuin. Dit zijn misschien wel de meest diervriendelijke opties, maar ook erg tijdrovend. Gelukkig zijn er ook een aantal preventieve maatregelen, waarmee je op een milieuvriendelijke manier slakken kunt bestrijden.

Een slakkenval van bier

Slakken zijn dol op bier. Je kunt dit gebruiken als slakkenval, door bijvoorbeeld een jampotje of bakje met een laagje bier voor een deel in te graven. Slakken zullen in de val lopen en kunnen vervolgens niet meer uit het potje kruipen. Gebruik een klein laagje bier, zodat ze niet kunnen verdrinken of zich dood kunnen drinken. Vervolgens kun je de gevangen slakken in een andere omgeving weer uitzetten.

Slakkenlokken met oud fruit of groente

Een andere milieuvriendelijke manier om slakken te bestrijden is door ze weg te lokken van je planten. Dat doe je door ze iets anders voor te schotelen. Bijvoorbeeld een stuk tomaat, een uitgeholde meloen of een rijpe courgette. Maar zelfs een vochtige oude krant volstaat al. Op die manier creëer je lokaas, en vervolgens kun je de slakken weer op een andere plek uitzetten.

Natuurlijke vijanden gebruiken

Je kunt slakken ook bestrijden door je tuin aantrekkelijker te maken voor hun natuurlijke vijanden. Dat zijn vogels, egels en eventueel ook kippen en eenden. Die laatste twee zijn misschien wat lastiger te lokken. Maar je kunt de tuin wel vogel- en egel vriendelijk maken, door veel beschutte plekjes te creëren en bijvoorbeeld takjes neer te leggen waar ze een nestje mee kunnen bouwen. Ook kikkers en padden hebben slakken op het menu staan. Een vijvertje in de tuin kan dus een hoop verschil maken bij een slakkenplaag.

Lees ook: Zo zorg je dat vogels hun eieren leggen in jouw tuin

Knoflook

Een natuurlijk gif voor slakken is knoflook. Slakken zullen dan ook met een grote boog om knoflookplanten heen schuifelen. Nu kun je natuurlijk knoflookbollen planten rondom de kwetsbare planten, maar je kunt ook wat knoflookextract op bloemen en planten spuiten om de slakken weg te houden. Als je dit op de slakkeneitjes spuit, dan komen deze niet meer uit.

Kopermetaal of vaseline om bloempotten

Als het vooral de bloemen en planten in potten zijn die het slachtoffer worden van slakken, dan kun je dit oplossen door een kopermetalen strip of een randje vaseline om de bloempot te smeren. Hierdoor kunnen de slakken niet verder omhoog kruipen naar de bladeren.

Koffieprut en eierschalen

Een laatste milieuvriendelijke manier om slakken te bestrijden in de tuin is door droge of scherpe materialen rondom je planten te strooien. Dit is voor slakken niet fijn om overheen te kruipen. Denk bijvoorbeeld aan stukjes eierschaal of koffieprut. Maar ook grind, zaagsel, zand of hulstbladeren volstaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Velt, Duurzaam thuis, Intratuin

Beeld | iStock

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden