Margriet logo
garage schuur opruimen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Schuur of garage opruimen: zo pak je dat aan

Als je niet genoeg plek in huis hebt voor al je spullen, belanden ze al gauw in de schuur of garage. Er komt een moment dat óók die ruimtes overvol raken. Dan wordt het tijd om op te ruimen. Hoe pak je dat aan?

Allereerst is het belangrijk om voor dit klusje minimaal een halve dag uit te trekken. Anders ga je met haast opruimen en dan is je schuur of garage uiteindelijk net zo rommelig en vol als daarvoor.

Schuur of garage opruimen

Je kunt het beste beginnen met alle spullen uit de schuur of garage te halen. Zo heb je meer overzicht. Stal de spullen bijvoorbeeld uit in je tuin of op de oprit. Staat alles buiten? Dan kun je ervoor kiezen om de schuur of garage eerst een goede schoonmaakbeurt te geven door bijvoorbeeld spinnenwebben weg te halen, te vegen of de ramen te lappen. Sla je dat liever over? Start dan met het sorteren van de spullen.

Spullen sorteren

Voor het organiseren van de spullen in je garage of schuur, is het handig om ze in drie categorieën te verdelen: spullen die je weggooit, spullen die in de schuur horen en spullen die terug het huis in gaan. Alles wat bij de laatste categorie hoort, kun je het beste meteen een plekje in huis geven. Dit zorgt voor meer ruimte en overzicht. Sorteer vervolgens de overige spullen: leg het gereedschap bij het gereedschap en de fietsspullen bij de fietsspullen.

Tips om spullen op te bergen

Vervolgens is het de kunst om je spullen weer netjes in de schuur op te bergen. Gelukkig zijn daar een paar handige tips voor. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

1. Gebruik het plafond

In de meeste gevallen zet je spullen in een kast, op de grond of op een plank aan de muur. Heb je wel eens aan het plafond gedacht? Daar kun je, mits je garage of schuur hoog genoeg is, voldoende kwijt. Als je een garage hebt van meer dan tweeënhalve meter hoog kun je spullen prima ophangen. Hang bijvoorbeeld een houten of metalen frame aan de draagbalken, zodat je daarin spullen kunt schuiven, zoals een parasol, tentstokken of een ladder. Zodra je iets nodig hebt, hoef je het alleen maar uit het frame te trekken.

2. Koop slimme spullen

Sommige spullen kun je niet zo makkelijk kwijt in je garage of schuur, zoals een ladder. Heb je er toch een nodig? Ga dan voor een houten schuifladder. Doordat hij ingeschoven kan worden, berg je hem makkelijker op dan een lange, rechte ladder.

3. Plaats een grote kast

Een grote kast in je schuur of garage om spullen in op te bergen is altijd handig. Ga het liefst voor een kast die tot het plafond reikt. Deel de kast vervolgens op een handige manier in - soort bij soort - zodat er veel in past en je alles snel kunt terugvinden.

4. Gebruik de muur nuttig

Gebruik de muur voor spullen die niet makkelijk in een kast passen. Hang tuingereedschap met behulp van een draagsysteem op aan de muur. Door dit soort spullen aan de muur te hangen, staan ze niet meer in de weg. Bovendien is het ophangen van scherpe tuingereedschappen een stuk veiliger, omdat je er niet over kunt struikelen.

5. Zorg voor loopruimte

Soms komt je garage of schuur zo vol te staan dat je nauwelijks nog naar binnen kunt. Je moet eerst wat hindernissen over om ergens bij te kunnen. Spullen die achterin de schuur liggen, worden soms amper gebruikt omdat je er gewoon niet makkelijk bij komt. Zorg dus voor genoeg loopruimte in je garage of schuur.

Bron | RTL Nieuws, Westwing, Gewoon opgeruimd

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden