null Beeld

Rommelige gootsteenkast? Met déze 6 stappen blijft het opgeruimd

Door de lastige indeling is de gootsteenkast vaak één van de meest rommelige plekken in huis. Schoonmaakspullen, voedselvoorraden of andere rommeltjes die je nergens anders in de keuken kwijt kunt... Opruim- en organizing expert Roshnie Changoer (34) legt uit hoe je in zes simpele stappen je gootsteenkastje opruimt én er optimaal gebruik van maakt.

Hallo, extra ruimte!

Stap 1: de 'full pull'

Haal eerst álle spullen uit je gootsteenkast, zodat die helemaal leeg is. Dit is belangrijk omdat je je kastje volledig opnieuw gaat inrichten. Hiervoor moet je weten met welke spullen je het gaat inrichten en welke hoeveelheid je hebt.

Stap 2: categoriseren

Leg nu alle spullen die je zojuist uit je gootsteenkastje hebt gehaald voor je neer. Bedenk eerst, voordat je verder gaat, of er nog een andere plek is huis is waar spullen liggen die eigenlijk in je gootsteenkast horen. Denk bijvoorbeeld aan sponzen, reinigingsdoekjs, schoonmaakdoekjes of benodigdheden voor de vaatwasser. Pak die erbij en ga daarna verder. Je gaat nu je spullen categoriseren. Leg spullen van dezelfde categorie (schoonmaakmiddelen, keukenvoorraad) in groepjes bij elkaar.

Stap 3: keuzes maken

En dan zie je hem natuurlijk al aankomen... tijd om op te ruimen! Je weet nu wat je hebt liggen en hoeveel je ervan hebt liggen. Bedenk nu voor elk item of je het ook echt nodig hebt. Lag het te verstoffen achterin je kastje en gebruikte je het nooit? Weg ermee. Of was je vergeten dat je het hebt, maar is het eigenlijk best handig? Dan mag het nog even blijven.

Lees ook: Dít handige product is dé oplossing voor rommelige plekken in huis

Stap 4: indelen

Je hebt nu enkel de spullen over die je écht gaat gebruiken. Dan is het tijd om de ruimte van het gootsteenkastje in te gaan delen. Je kunt hiervoor het beste mijn ABC-methode gebruiken. In deze methode ga ik uit van een A-, B- en C-locatie. Een A-locatie is bestemd voor een item dat je dagelijks of veel gebruikt, en dus heel toegankelijk moet zijn zonder moeite. De B-locatie is voor spullen die je minder vaak gebruikt, maar nog wel regelmatig – bijvoorbeeld een spray waarmee je de oven schoonmaakt. Een C-locatie is voor spullen die je weinig gebruikt, zoals muizenvallen voor de jaarlijkse muizenplaag.

Stap 5: organiseren

Je hebt bedacht op welke plek je spullen moeten komen te liggen, en nu is het tijd om een indeling te maken. In de gootsteenkast heb je te maken met de afvoer, wat het lastig maakt om 'm overzichtelijk in te delen. Speciale organizing-producten kunnen hierbij van pas komen. Maak bijvoorbeeld goed gebruik van de hoogte van de kast met bijvoorbeeld een verhoger, zoals de VARIERA van IKEA. Je kunt twee verhogers op elkaar schroeven. Daarna kun je diverse verdeelbakjes plaatsen voor de verschillende categorieën producten, passend bij de grootte en vorm van de categorie. En gebruik deze lange voorraadbus van HEMA voor bijvoorbeeld vaatwastabletten of zet je vuilniszak er staand in.

Stap 6: labelen

Om ervoor te zorgen dat jij, en eventueel de mensen in je huishouden, de spullen op de juiste plek terugzetten of kunnen terugvinden, is het belangrijk om een label te plaatsen op de mandjes, voorraadbussen en bakjes. Je kunt tevens ook met een stift, geschikt voor plastic of glas, je categorie opschrijven. Zo blijft het netjes en kun je er langer dan drie dagen van genieten.

Extra tip: als je te weinig plek hebt in de gootsteenkast voor jouw spullen, maak dan onderscheid tussen de voorraad en onmisbare items in de gootsteenkast. De voorraad plaats je op een andere plek in huis, bijvoorbeeld in de voorraadkast of trapkast.

null Beeld

Over Roshnie

Roshnie Changoer (34) woont in Utrecht en is met haar bedrijf ORGANIZING GOALS dé professional organizer van Nederland. Ze heeft een passie voor opruimen & organizen, maar wil vooral andere mensen blij maken met een georganiseerd huis. Volg Roshnie op Instagram voor opruimtips en inspiratie!

Beeld | Getty Images (header), ORGANIZING GOALS (in artikel)

Roshnie Changoer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden