Margriet logo
Regenwater of kraanwater voor je kamerplant: dit is de beste optie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Regenwater of kraanwater voor je kamerplant: dit is de beste optie

Kamerplanten kunnen je huis soms nét even een stukje gezelliger maken. Daar bedanken we onze planten natuurlijk vriendelijk voor door ze in leven te houden met genoeg water en zonlicht. Veel mensen zullen hun planten water geven met water uit de kraan, maar is dat eigenlijk wel zo’n goed idee?

Zet de regenton maar vast klaar, want het is tijd om water op te vangen.

Kraanwater of regenwater?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: eigenlijk is kraanwater niet de beste optie voor je kamerplant. Maar wat moet je je plant dan wel geven? Dat antwoord is simpel: regenwater. In regenwater zitten minder mineralen, zoals kalk en magnesium dan in kraanwater. Deze mineralen zijn zeker niet onmisbaar voor planten, maar ze hebben er niet veel van nodig. Een te veel aan kalk en magnesium blijft deels achter in de potgrond, waardoor de zuurgraad van de grond kan veranderen. Hierdoor kan je plant uiteindelijk niet meer goed groeien.

Witte aanslag

Wanneer je witte aanslag ziet in de potgrond van je plant, weet je dat je te maken hebt met een te hoog gehalte aan kalk. Wanneer je je kamerplanten sproeit kun je die witte aanslag ook terugvinden op de bladeren van je plant. Daarom kun je je kamerplant ook beter sproeien met regenwater in plaats van kraanwater.

Wanneer kraanwater te veel kalk en magnesium bevat, spreek je van ‘hard water.’ Wil je weten of er hard of zacht water uit je kraan stroomt en wat de zuurgraad is? Dit kun je opzoeken op de website van je drinkwaterbedrijf.

Regenwater opvangen

Wil je je planten het beste van het beste geven en ben je van plan om regenwater op te vangen? Dan is is het nog de vraag hoe je dat kunt aanpakken. Gelukkig zijn er een aantal manieren om dat te doen. De makkelijkste manier is om regenwater op te vangen in een regenton die je in de tuin kunt plaatsen. Is je tuin niet groot genoeg? Dan kun je natuurlijk een emmer of gieter buiten zetten om regen in op te vangen.

Als je geen tuin hebt, niet getreurd. Je kunt natuurlijk ook je planten even buiten zetten als je weet dat het gaat regenen. Ook kun je een stevige bak aan je balkon of uit je raam hangen waarin je het water kunt opvangen. En dan is het tijd om je kamerplanten water te geven! Zorg er trouwens wel voor dat je het water eerst op kamertemperatuur brengt. Ook planten houden namelijk niet van een koude douche.

Bron | plantleven.nl, RTL Nieuws

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden