null Beeld

Pas op: kaarsen niet alleen brandgevaarlijk, maar ook ongezond

Met de feestdagen voor de deur halen we de gezelligheid volop in huis. De kaarsen staan alweer te branden, maar pas op: ze zijn niet alleen brandgevaarlijk, maar ook niet zo goed voor je gezondheid.

Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen. Als je kaarsen brandt, komen er kleine deeltjes fijnstof vrij. Deze kunnen schade toebrengen aan je longen.

Schadelijke deeltjes

Hygge, beter bekend als de typische Deense gezelligheid, kan natuurlijk niet ontbreken tijdens de feestdagen, maar volgens de Deense wetenschappers moeten we dus oppassen met kaarsen. Een artikel uit The Guardian vertelt dat de deeltjes die vrijkomen bij het branden van een kaars, grotere schade kunnen aanrichten dan dezelfde hoeveelheid dieseluitlaatgassen. Dit blijkt uit een Deens onderzoek, waarbij het effect werd getest op muizen.

Verder onderzoek

Mogelijke schadelijke gevolgen bij inademing van de deeltjes uit brandende kaarsen kunnen zijn: longontsteking, slagaderverharding en veroudering van de chromosomen in de longen. Wel zegt professor Peter Møller, hoofdauteur van het onderzoek, dat er verder onderzoek gedaan moet worden.

3,5 kilo kaarsen per jaar

De gemiddelde Deen verbruikt zo'n 3,5 kilo kaarsen per jaar. 'Denen branden meer kaarsen dan waar dan ook in de wereld. En we hebben een lagere levensverwachting dan in andere Europese landen,' legt professor Lars Gunnarsen uit de onderzoekscommissie uit. Wel voegt hij toe dat dit ook te maken kan hebben met het alcohol- en tabaksgebruik van de Denen. Dit neemt niet weg dat het effect van de kaarsen daadwerkelijk schadelijk kan zijn.

Vermijden

Kaarsen zouden vermeden moeten worden vindt de professor: 'Ik denk dat dat belangrijk is. Veel mensen worden ziek en gaan dood aan luchtvervuiling.' Dit is natuurlijk geen leuk nieuws zo vlak voor de feestdagen, want wat is nou de gezelligheid, zonder kaarsen? Gelukkig hebben we nu nog onze versierde kerstboom met prachtige lichtsnoeren.

Bron: The Guardian

Bron: iStock

Ellen Smits
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden