Margriet logo
producten afval scheiden Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleWonen & Tuinieren

Over déze producten twijfelen we het meest bij afval scheiden (en zo moet het)

Een leeg pak yoghurt, een chipszak, blikjes: in welke afvalbak moet dat ook alweer? Je bent niet de enige die zich dat afvraagt, want blijkbaar twijfelen we regelmatig. Vooral bij het weggooien van déze producten gaan we (bijna) de mist in.

We leggen ook meteen uit in welke afvalbak ze horen.

Scheiden van afval

Een kleine opfriscursus. Over het algemeen zijn er vijf soorten afvalbakken: voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT), voor papier, voor plastic, blik en drankkarton (PMD), glas en textiel. Het afval wat niet in deze afvalbakken mag, en wat je dus niet meer kunt scheiden, hoort bij het restafval. Voorbeelden van restafval zijn kattenbakvulling, theezakjes of een vieze pizzadoos. Afval scheiden is nuttig, omdat er zo minder restafval overblijft. En dat betekent minder afvalverwerking, wat veel energie kost en zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien kost recyclen meestal veel minder energie dan het opnieuw maken van materialen. Het wel belangrijk dat je producten in de juiste afvalbak gooit, want alleen dan kan het afval goed worden verwerkt en gerecycled worden.

Lees ook:
Op naar minder afval: 10 tips voor minder plastic in de keuken

Let op deze producten

En dat we dus niet altijd weten welk afval in welke bak moet, blijkt uit cijfers van de app EcoScan. Door een product te scannen, kom je erachter in welke afvalbak het moet. Bij deze producten twijfelden we het meest, want ze werden het vaakst gescand:

  • Plastic zak met aluminium laagje (mag bij PMD)
  • Plastic zak zonder aluminium laagje (mag bij PMD)
  • Karton verpakking (schoon karton mag bij papier, vies karton - zoals een vette pizzadoos - mag bij restafval)
  • Plastic fles (bijvoorbeeld een shampoofles, mag bij PMD)
  • Drankkarton (mag bij PMD)
  • Blik (mag bij PMD)
  • Plastic bakje of kuipje (bijvoorbeeld van smeerkaas. Verwijder eventueel het aluminium en doe allebei bij PMD)
  • Plastic bloempot (mag bij PMD. Een zwarte bloempot moet bij restafval)

Bron | Weeronline, Milieu Centraal

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden