null Beeld

Opruimdilemma? Dé oplossing voor de spullen die je moeilijk weggooit

Praktisch gezien is opruimen misschien niet zo moeilijk, maar op emotioneel vlak is dat vaak wel wat lastiger. Drie opruimdilemma’s, zoals wat te doen met ongevraagde cadeau’s, en dé oplossing. Zo ga je te werk.

Opruimdilemma 1: ongevraagde cadeaus

“We dichten emotionele waarde toe aan de cadeaus die we krijgen,” legt Lammy Wolfslag, professional organizer en blogger op mijnopruimcoach.nl uit. "Daarom kunnen we ze niet meer wegdoen, zelfs spullen die we helemaal niet wilden hebben. Daarom kunnen we het niet meer wegdoen. Mijn tip is: beschouw elk cadeau als een mooie bos bloemen. Geniet ervan totdat de bloemetjes niet meer mooi zijn. Een bos bloemen gooi je dan weg. Bij cadeautjes kun je na twee weken beslissen of je ze echt wel wilt houden. Wil je ze inderdaad bewaren, zoek er dan ook een goed plekje voor. Zo niet, geef ze dan door aan iemand die er wél iets aan heeft. Als je zelf een cadeautje voor iemand koopt, kun je daar ook al rekening mee houden. Geef bijvoorbeeld eens iets om te doen cadeau, zoals een bioscoopbon of workshop. Zo voorkom je dat die persoon lastige beslissingen moet nemen.”

Ook etiquette-expert Beatrijs Ritsema geeft op haar website duidelijk advies over (ongevraagde) cadeaus: je moet ze altijd aannemen, hoe lelijk je ze ook vindt. Het gaat tenslotte om het gebaar. Maar daarna ben je vrij om ermee te doen wat je wilt. Je kunt er een ander blij mee maken, ze aan de kringloop geven, ruilen of verkopen. Duidelijk.

Opruimdilemma 2: wat te doen met vijftig kindertekeningen?

Je kind heeft zijn best gedaan op een tekening of knutselwerkje, dus heeft het emotionele waarde. Organizer Lammy ziet vaak hele keukens vol hangen met kindertekeningen. “Dat geeft onrust en je kunt toch niet alles bewaren. Hoe zou je het zelf vinden als je ouders je tien dozen met je oude kindertekeningen zouden geven? Daar heb je toch ook geen ruimte voor?” Kies liever voor een lijntje of prikbord waar je bijvoorbeeld vier tekeningen aan hangt. Komt er een nieuwe tekening mee uit school, dan moet er een oude weg. En dan ook écht weg. Zo leer je kinderen ook dat spullen niet het eeuwige leven hebben en dat ze keuzes moeten maken.”

Opruimdilemma 1: repareren of niet?

Als je mobiele telefoon of je fiets stukgaat laat je hem repareren, want je kunt niet zonder. Maar waarom hangt die jurk met kapotte rits al een jaar in de kast? Blijkbaar twijfel je of hij het waard is om er voor veel geld een nieuwe rits in te laten zetten. Of je droeg hem toch al niet zo vaak meer. Zo heb je waarschijnlijk nog veel meer spullen die kapot of incompleet zijn. Verzamel al deze spullen en bedenk per stuk of je ze nog wel wilt hebben. Wat niet de moeite van het repareren waard is, mag weg. Het makkelijkst is het om alles te verzamelen en in je auto te leggen, zodat je het in één keer naar de kleermaker, schoenmaker enzovoorts kunt brengen.

Ga je ook opruimen en ontspullen?

Astrid van der Hulst, hoofdredacteur van tijdschrift Flow, óntspult ook en heeft een een paar handige tips voor je op rij gezet. Of ga opruimen volgens de methode van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo.

(Tekst: Zamarra Kok)

null Beeld

Dit artikel komt uit Margriet 15 2016. Gemist? Je kunt hem hier nabestellen.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden