null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Op naar minder afval: 10 tips voor minder plastic in de keuken

Steeds meer mensen worden bewuster van de hoeveelheid afval die ze produceren en de impact hiervan op het milieu. Een groot deel van al dat afval belandt namelijk in de natuur, waar ze de lucht vervuilen en de gezondheid van dieren bedreigen. Tijd om daar iets aan te doen.

De plek waar we het meeste afval produceren is in de keuken. Gelukkig zijn er een aantal simpele manieren om je gebruik van plastic terug te dringen:

Neem je eigen boodschappentas mee

Koop een linnen tas die lang meegaat en goed is voor het milieu, en vervoer daar je boodschappen in. Een kleine moeite en het scheelt weer een plastic tas én 20 cent.

Vermijd in plastic verpakt groente en fruit

In de supermarkt liggen vaak paprika’s, komkommers, winterpenen en appels in plastic. Totaal onnodig en zonde. Als je naar de markt gaat, kun je groente en fruit vaak onverpakt kopen én is alles ook nog eens extra vers.

Neem je eigen groentenetje mee

In dezelfde categorie: als je zelf een netje naar de supermarkt meeneemt om je groente en fruit in te doen, hoef je geen plastic zakje te pakken.

Koop vershoudbakjes

Als je investeert in een voorraad bakjes voor in de keuken, hoef je geen diepvrieszakjes of andere plastic zakjes te gebruiken om eten in te bewaren. Bovendien gooi je met goede vershoudbakjes ook minder eten weg, wat ook weer tot minder verspilling leidt.

Wil je meer weten over duurzaamheid? Deze week besteden we in Margriet extra aandacht aan het onderwerp. Haal het nummer nu in de winkel of bestel 'm online.

Gebruik geen rietjes

Inmiddels weet iedereen wel dat rietjes vaak in de zee belanden en daar het leven van de zeedieren bedreigen. De oplossing is simpel: gebruik geen rietje óf gebruik een milieuvriendelijke variant (zoals bamboerietjes of metalen rietjes).

Investeer in een drinkfles

Nog een grote boosdoener voor het milieu: plastic waterflesjes. Als je zelf een herbruikbare waterfles koopt, hoef je niet elke keer opnieuw flesjes te kopen en help je het milieu een handje. Heb je geen vaatwasser en weet je niet hoe je je drinkfles schoon moet krijgen? Bekijk deze tips dan eens.

Bestel minder vaak eten

Wanneer je eten bestelt, komt alles vaak in driedubbele verpakkingen van plastic. Een tasje, een doosje, plastic bestek… Dan is zelf koken toch echt een duurzamere keuze.

Gebruik geen boterhamzakjes

Vervoer je lunch in een brooddoos of gebruik herbruikbare bijenwasdoek. Dit is een opvouwbare doek voor om je brood, die je kunt afwassen.

Ga naar verpakkingsvrije winkels

Dit is een wel heel rigoreuze stap, maar wil je écht zonder afval gaan leven, dan is dit een belangrijke. In verpakkingsvrije winkels neem je zelf potten/netjes/bakjes mee om je eten in te doen. Dit wordt vervolgens afgewogen en aan de hand hiervan betaal je.

Blijf afval scheiden

Het is lastig om helemaal geen afval te produceren, maar let er dan in ieder geval op dat je het afval dat je produceert wel in de juiste afvalbak gooit. Er zijn een paar lastige gevallen die moeilijk te scheiden zijn, dus fris vooral je geheugen hier even op.

Bron | Dekeukenboef, Marleenschrijft

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden