Margriet logo
Onverwacht bezoek? Geen paniek: zo maak je snel je huis schoon Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onverwacht bezoek? Geen paniek: zo maak je snel je huis schoon

“Hoi, ben je thuis? We zijn in de buurt en komen zo gezellig koffiedrinken.” Iedereen kent het. Net nu je (even) niet naar het huishouden hebt omgekeken, meldt zich spontaan bezoek. Nog maar een half uur voor de gasten voor de deur staan. Kun je zo snel je huis nog schoonmaken? Zéker: ga meteen aan de slag en je bent precies op tijd klaar.

Maar laten we wel reeël blijven: in een halfuur krijg je niet alles perfect schoon. Focus daarom op de dingen waar je bezoek straks op let.

Minuut 1: zet muziek aan

Misschien een gekke eerste stap als je snel je huis wilt schoonmaken, maar er zit echt een reden achter. Uit onderzoek blijkt namelijk dat muziek zorgt voor meer productiviteit en je helpt om beter te kunnen concentreren. Zorg voor lekkere nummers met een flink hoog tempo, zodat je gemotiveerd bent om de resterende 29 minuten te knallen.

Minuut 2: gooi de ramen open

Ja, óók als het koud is buiten. Niemand zal je huis namelijk als schoon ervaren, als de geur van gebakken eieren van het ontbijt nog in de lucht hangt. Dit frist de boel in elk geval lekker op zonder dat het veel werk kost.

Minuut 3: hop, de gang in

Hier komt je bezoek binnen, dus als je zorgt dat het hier netjes is geef je meteen een goede eerste indruk. Vijf paar schoenen en een overvolle kapstok helpen daar helaas niet aan mee. Stop overbodige jassen en schoenen zolang in een kledingkast, zodat je gasten hun spullen kwijt kunnen in de hal. De binnenkant van je kledingkast is dan misschien even rommelig, maar die zal je bezoek niet bekijken.

Minuut 8: op naar het kleinste kamertje

Spuit meteen toiletreiniger in de wc-pot. De tijd die het schoonmaakmiddel nodig heeft om in te trekken, gebruik je om de rest van de ruimte onder handen te nemen. Haal een doekje met glasreiniger over de spiegel en door de wastafel. Tot slot haal je nog een keer de toiletborstel door de wc-pot en spoelt ‘m door. Klaar om naar de volgende kamer te gaan!

Minuut 14: kijkje in de keuken

In de keuken kijk je eerst even naar het gasfornhuis: een vies gasfornuis is lastig te verbergen en trekt al snel de aandacht. Met een doekje en warm water verwijder je het ergste vuil. Schrob daarna met een sponsje met heet water en afwasmiddel de aangekoekte restjes weg. Poets het fornuis droog met een theedoek en het staat weer te blinken. Neem ook meteen even de voorkant van de oven af en zet vuile afwas in de vaatwasser.

Minuut 20: maak de woonkamer gezellig

Ga met een vuilniszak én een boodschappentas door de woonkamer. Dingen die je niet wilt bewaren, gooi je in de vuilniszak. Alles wat alleen maar in de weg ligt en rommelig oogt, gaat in de boodschappentas. Naar die tas kijk je later wel om, die moffel je nu even weg in een keukenkastje. Maak stapels van tijdschriften, boeken en post. Of stop post, als het veel is, weg in een lade. Vergeet niet de kussens op te schudden voor een opgeruimd effect. Wil je het helemaal gezellig maken? Zet dan vast wat kaarsjes klaar, die je kunt aansteken net voor het bezoek binnenkomt.

Minuut 25: even snel stofzuigen

Alles uit het zicht? Dan is het tijd voor een snelle stofzuigbeurt. Stofzuig alleen de kamers waar de gasten komen. Neem ook de plinten en hoekjes mee, want: als er zelfs op de plinten geen stof te vinden is, móét het huis wel schoon zijn.

Minuut 29: smile!

Sluit alle deuren van kamers die je schoonouders of collega en haar partner niet hoeven zien. Steek de kaarsjes aan, kies voor sfeerlicht en je bent klaar! Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is met een brede glimlach de deur openen, het bezoek binnenlaten en koffie zetten. Niemand zal zien dat jouw huis geen uitgebreide poetsbeurt gehad, maar dat jij een half uur geleden snel bent begonnen met schoonmaken.

Bron | Helpling
Beeld | Getty Images

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden