null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onverwacht bezoek? Geen paniek! Zo maak je in 30 minuten je huis schoon

“Hoi, ben je thuis? We zijn in de buurt en komen zo gezellig koffiedrinken.” Iedereen kent het. Net nu je (even) niet naar het huishouden hebt omgekeken, meldt zich spontaan bezoek. Nog een halfuurtje en je gasten staan voor de deur. Adem in, adem uit en ga aan de slag met deze tips. Dan is je huis er net op tijd klaar voor.

Waar begin je?

Wees reëel: in een halfuur krijg je niet alles perfect schoon. Focus daarom op de dingen waar je bezoek straks op let.

Minuut 1: zet muziek aan

Uit onderzoek blijkt dat muziek zorgt voor meer productiviteit en helpt om je te concentreren. Zorg voor lekkere nummers met een flink hoog tempo. Zo ben je gemotiveerd om een halfuur lang te knallen.

Minuut 2: gooi de ramen open

Niemand zal je huis als schoon ervaren als de geur van gebakken eieren van het ontbijt nog in de lucht hangt. Dit frist de boel in elk geval lekker op.

Minuut 3: hop, de gang in

Hier komt je bezoek binnen, dus zorg voor een goede eerste indruk. Vijf paar schoenen en een overvolle kapstok helpen daar niet aan mee. Stop overbodige jassen en schoenen zolang in een kledingkast, zodat je gasten hun spullen kwijt kunnen in de hal.

Minuut 8: op naar het kleinste kamertje

Spuit toiletreiniger in de wc-pot. De tijd die het schoonmaakmiddel nodig heeft om in te trekken, gebruik je om de rest van de ruimte onder handen te nemen. Haal een doekje met glasreiniger over de spiegel en door de wastafel. Tot slot haal je nog een keer de toiletborstel door de wc-pot en spoelt 'm door.

Minuut 14: kijkje in de keuken

Een vies gasfornuis is lastig te verbergen en trekt al snel de aandacht. Met een doekje en warm water verwijder je het ergste vuil. Schrob daarna met een sponsje met heet water en afwasmiddel de aangekoekte restjes weg. Poets het fornuis droog met een theedoek en het staat weer te blinken.

Minuut 20: maak de woonkamer gezellig

Ga met een vuilniszak én een boodschappentas door de woonkamer. Dingen die je niet wilt bewaren, gooi je in de vuilniszak. Alles wat alleen maar in de weg ligt en rommelig oogt, gaat in de boodschappentas. Naar die tas kijk je later wel om, die moffel je nu even weg in een keukenkast. Maak stapels van tijdschriften, boeken en post. Of stop post, als het veel is, weg in een lade. Vergeet niet de kussens op te schudden voor een opgeruimd effect.

Minuut 25: snel stofzuigen

Alles uit het zicht? Dan is het tijd voor een snelle stofzuigbeurt. Stofzuig alleen de kamers waar de gasten komen. Neem ook de plinten en hoekjes mee, want: als er zelfs op de plinten geen stof te vinden is, móét het huis wel schoon zijn.

Minuut 29: smile!

Sluit alle deuren van kamers die je schoonouders of collega en haar man niet hoeven zien. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is met een brede glimlach de deur openen, het bezoek binnenlaten en koffie zetten.

PS Wil je je huishouden liever zonder stress op orde hebben? Neem eens een kijkje op Helpling. Dat is een online marktplaats waarop huishoudens en particuliere huishoudelijke hulpen aan elkaar worden gekoppeld. Hier vind je binnen 60 seconden een betrouwbare en gescreende hulp bij je in de buurt. De hulpen ontvangen na elke schoonmaak een beoordeling van hun klant.

Bron | Helpling

Foto| iStock

Lees ook

Stinkende wasmachine? Draai een was met dit (goedkope) middeltje

Vlekken en kringen op je matras? Zo maak je ze schoon

Superschoonmaaktip: dit goedkope middeltje laat rvs (van afzuigkap en oven) weer blinken

Dit is de vieste plek op het toilet (en het is niet de wc-bril!)

Bekijk ook:

Meer artikelen van Margriet lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden