null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ongedierte op tuinplanten: zo herken én bestrijd je ze

Het is volop zomerweer en hierdoor staan de tuinplanten prachtig in bloei. Maar niets is zo vervelend als ongedierte in je tuinplanten. Door het veranderlijke weer doet het ongedierte het uitzonderlijk goed dit jaar. En daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf komen.

Van wolluis tot aan trips: we vertellen je hoe je het ongedierte herkent en vooral ook hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt.

Witte vlieg

Deze kleine, witte vliegen zitten vaak aan de onderkant van de bladeren. De witte vlieg voedt zich met sappen die het uit de bladeren zuigt. Het insect laat een kleverige, witte laag achter op de bladeren (honingdauw). Wanneer je een plaag hebt vliegt er een hele zwerm bij je plant, hierdoor zijn ze makkelijk te herkennen.

Je kunt witte vliegen bestrijden met een (ecologisch) bestrijdingsmiddel. Libellen, sluipwespen, lieveheersbeestjes en spinnen zijn de natuurlijke vijanden van de witte vlieg, die 'm ook opeten. Je kunt er ook voor kiezen om ter voorkoming de goudsbloem tussen je planten te zetten. Witte vliegen hebben namelijk een hekel aan de geur.

Bladluis

Bladluizen zijn er in veel verschillende soorten. Er kan zwarte, grijze, groene, gele of roze bladluis op je bloem of bladknoppen zitten. Ze zuigen het sap uit de plant, waardoor deze verzwakt. Ze vermenigvuldigen en verspreiden zich snel. Ze hebben geen specifieke voorkeur voor planten en kunnen dus op elke soort voorkomen. Ook bladluizen laten honingdauw achter op de bladeren.

Je kunt bladluis bestrijden met een (ecologisch) bestrijdingsmiddel. Is de plaag nog niet heel erg? Dan kun je de bladluizen eraf spuiten met een harde waterstraal. Herhaal dit dagelijks totdat alle luizen verdwenen zijn. Zelf kun je ook een milieuvriendelijk middel maken van water, groene zeep en spiritus. Dit spuit je dan op de aangedane plant. Gaasvliegen en lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van bladluizen.

Schildluis

Vooral de laurier, de camelia en citrussoorten zijn gevoelig voor de schildluis. Het zijn kleine beestjes met een grijs, geel, donkergrijs of bruin schild. Ze zitten onder de bladeren bij de nerf en zitten heel stil. En hierdoor zijn ze soms moeilijk te spotten op je planten.

Je kunt schildluis bestrijden met een (ecologisch) bestrijdingsmiddel. Gebruik je liever geen bestrijdingsmiddel? Verwijder de schildluizen dan met de hand en haal daarna voorzichtig een vochtig doekje over de aangedane bladeren. Schildluizen kunnen ook slecht tegen de zon in combinatie met een hoge luchtvochtigheid.

Lees ook:

Dit zijn de meest gestelde tuinvragen: een tuincentrummedewerker geeft advies

Spint

Spint zijn kleine mijten ter grootte van een speldenknop, die op kleine spinnetjes lijken. Vanwege hun grootte zijn ze moeilijk te zien. Ze zuigen sappen en voedingsstoffen weg uit de plant. Hierdoor zal de plant zelf minder voeding op kunnen nemen. Ook laat deze mijt kleine spinnenwebben achter in de plant. Hierdoor is het makkelijk te herkennen als spint.

Door de plant regelmatig in te spuiten, kun je voorkomen dat er spint in komt. Ze gedijen namelijk goed bij droge lucht. Mocht je toch last hebben van spint, verwijder dan alle aangedane takken. Je kunt spint bestrijden met een (ecologisch) bestrijdingsmiddel. Spuit de hele plant goed in, je ziet ze namelijk makkelijk over het hoofd. Je kunt het ook behandelen met een mengsel van spiritus, groene zeep en water. Spuit het dan in de avond in, dan komen namelijk de eitjes uit.

Wolluis

Wolluis zijn kleine beestjes met een wollig laagje, vandaar de naam. Wolluis zuigt sappen en voedingsstoffen uit de plant. Het laat ook een wollig laagje achter op de bladeren. Wolluis kan vliegen en verspreidt zich via de wind. Daardoor kan het snel een heuse plaag vormen. Daarnaast heeft wolluis geen voorkeur voor planten en kan het dus op elke plant voorkomen.

Wanneer je nog geen last hebt van een plaag, kun je de luizen met een harde waterstraal wegspuiten. Je kunt proberen om water met pure spiritus te mengen en hiermee de plant in te spuiten. Werkt dit niet? Dan is een (ecologisch) bestrijdingsmiddel noodzakelijk.

Dopluis

Dopluis dankt zijn naam aan het schild dat het heeft. Dit lijkt op een dopje. Dopluis hecht zich altijd goed aan de bladeren of stam en is daardoor soms moeilijk te zien. Het zuigt de sappen uit de bladeren, waardoor deze afsterven. Dopluis wordt vaak verward met schildluis.

Je kunt proberen de luizen weg te spuiten met een harde waterstraal. Maar dit gaat vaak moeizaam. Met een mengsel van spiritus, groene zeep en water kun je met een wattenstaafje de luizen aanstippen. Herhaal dit dagelijks. Er bestaan ook (ecologische) bestrijdingsmiddelen om dopluis te bestrijden.

Lees ook:

Klein, maar niet minder fijn: met deze tips haal je alles uit je kleine tuin of balkon

Trips

Trips is een dun en klein insect met vleugels. Hierdoor kan het zich gemakkelijk verspreiden. Het is net als wolluis een gevreesde plaag. Trips zuigt het vocht uit de bladeren, waardoor deze uitdrogen. Je plant zal in no time kaal worden, waardoor er geen redden meer aan is.

Trips is ontzettend moeilijk te bestrijden. Daarom kun je het maar beter gelijk grondig, met een chemisch bestrijdingsmiddel aanpakken. Deze zijn te koop bij tuincentra of je kunt ze zelf maken. Dit doe je door een mengsel van water, zachte gele zeep (20 gram per liter water) en 10 centiliter brandspiritus of methanol te maken. Spuit dit herhaaldelijk op de plant.

Schildluis

Schildluis wordt vaak verward met wolluis. De beestjes lijken op elkaar maar schildluis heeft een bruine kleur, terwijl de wolluis toch echt wit is. Schildluis kan grote schade aanrichten aan je planten. Net als andere luizen zuigt ook de schildluis voedingstoffen en sappen uit de plant, waardoor de plant verzwakt raakt.

Schildluis is moeilijk te bestrijden. Daarom kun je het best gelijk met een (ecologisch) bestrijdingsmiddel beginnen, voordat de luizen een heuse plaag gaan vormen in je tuin. Wil je het toch liever iets milieuvriendelijker aanpakken? Stip de luizen dan met een wattenstaafje aan met olijfolie. Hierdoor sluiten de adembuizen van de luis en zal deze stikken.

Bron | 123planten, Huisentuininfo, Biobestrijding

Beeld | Getty Images

Lichelle RoozeboomGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden