Rattenplaag: zo weet je of het ratten of muizen zijn  Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ongedierte in huis: zo weet je of je last hebt van muizen of ratten

Kleine keuteltjes, aangevreten voedsel(verpakkingen): het zijn duidelijke tekenen van een plaag in huis. Maar heb je te maken met ratten of muizen? Het verschil weten is belangrijk om de beestjes te bestrijden.

We leggen je het verschil uit.

Zo weet je het verschil tussen ratten en muizen in huis

Hoewel ratten en muizen op het eerste oog op elkaar lijken, zitten er toch veel verschillen tussen de twee beestjes. Hun grootste overeenkomst? Dat je ze niet ongewenst in huis wilt hebben. Toch kan het iedereen, en dan is het fijn om te weten of je met ratten of muizen te maken hebt. Weet je het verschil, dan wordt het namelijk veel makkelijker om de beestjes te bestrijden. Margriet zet de grootste verschillen op een rij.

  • Waar je vaak het eerst aan merkt dat je met een plaag te maken hebt, is aan keutels in je huis. Hieraan is goed te zien of het muizen- of rattenkeutels zijn. Muizenkeutels zijn zo’n 3 tot 8 millimeter lang, en lijken op stukjes hagelslag. Rattenkeutels zijn groter, en kunnen wel 2 centimeter lang worden. Hierbij moet je niet op de vorm van hagelslag, maar van bananen letten.
  • Nog een reden om de uitwerpselen eens goed te bestuderen, is om te kijken of de keutels aan elkaar zitten geplakt. Muizenkeutels liggen los verspreid door je huis, terwijl rattenkeutels vaak in hoopjes bij elkaar liggen.
  • Zie je het dier regelmatig? Dan is de kans groot dat het om een rat gaat -deze dieren zijn namelijk veel minder schuw voor mensen dan muizen. Ook kun je aan de grootte van het dier zien waar het om gaat. Ratten zijn een stuk groter dan muizen, en ook hun staart is langer.

Denk je van zowel muizen als ratten last te hebben? Dan hebben we goed nieuws voor je: dit is bijna onmogelijk. De dieren zijn namelijk erg territoriaal en vermijden elkaar liever. Beide soorten in één huis tegenkomen, komt dus bijna nooit voor.

Op deze (diervriendelijke) manieren verjaag je ze

Er zijn heel wat manieren om ratten en/of muizen te bestrijden, maar ze zijn niet allemaal even diervriendelijk. Je kunt natuurlijk voor de ouderwetse manier van kaas in een val gaan, maar tegenwoordig zijn er ook andere manieren om de dieren weg te jagen. Allereerst is het opbergen van voedsel een goede manier. Staat jouw eetvoorraad nu open en bloot in de keuken, of in bijvoorbeeld een stellagekast? Zorg ervoor dat je de verpakkingen achter slot en grendel zet -grote kans dat de beestjes dan al niet meer terugkomen, doordat ze geen voedsel meer vinden in huis.

Komen ze toch nog op bezoek? Dan kun je het beste een professional inhuren voor de bestrijding. Zij zorgen eerst voor preventieve maatregelen, en gaan pas in de weer met vallen als de eerste maatregelen niet lukken. Bovendien plaatsen zij de vallen zo, dat het dier niet onnodig hoeft te lijden. Wil je de rat of muis liever levend terug in de natuur zetten? Anno 2022 bestaan er ook diervriendelijke vallen, die het beestje levend vangen -zorg er dan wel voor dat je handschoenen aantrekt voor je het beest loslaat om ziektes en infectie te voorkomen. Ook wil je het dier op meer dan 500 meter van je woning loslaten, om zeker te weten dat-ie niet terugkomt. Ratten en muizen zijn namelijk slimmer dan je misschien denkt.

Bron | Milieu Centraal, Bestrijdingsservice

Leonie CollombonGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden