Oeps: déze onverwachte producten in de badkamer kunnen je afvoer verstoppen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Oeps: déze onverwachte producten in de badkamer kunnen je afvoer verstoppen

Heb je alle losse haren recentelijk nog uit de gootsteen gevist, maar spoelt het water toch niet goed weg? Blijkbaar kunnen sommige verzorgingsproducten in de badkamer er ook voor zorgen dat de afvoer behoorlijk verstopt raakt. We leggen je uit wat de boosdoeners kunnen zijn.

En wat kun je het beste doen als je afvoer hierdoor verstopt raakt?

Van déze verzorgingsproducten raakt de afvoer verstopt

Stroomt het water na een warm bad niet meer goed weg? Sta je tijdens het douchen in een flinke plas? Of blijft je wasbak telkens vol water staan? Dat kan behoorlijk vervelend zijn. Waarschijnlijk controleer je eerst of er geen haren in het putje zitten. Is dat niet het geval? Dan zouden de onderstaande verzorgingsproducten er wel eens voor kunnen zorgen dat de afvoer verstopt raakt.

1. Vloeibare badproducten

Je verwacht het misschien niet, maar sommige vloeibare badproducten kunnen voor een hoop verstopping zorgen. Zo kunnen essentiële oliën, zware zeepproducten en ingrediënten met kleurstoffen de leidingen met een laagje bedekken, waardoor de afvoer steeds verder verstopt kan raken. Vervolgens kan ander vuil aan de restanten van dit soort achtergebleven producten in de leidingen blijven kleven, waardoor het water niet meer goed weg kan stromen.

De oplossing: allereerst is het voor je afvoer het beste om niet te veel baden te nemen met allerlei producten erin, maar we snappen dat je hier geen afscheid van wil nemen. Daarom kun je het beste af en toe een mengsel met voor de helft zuiveringszout en de andere helft witte azijn maken. Giet dit in de afvoer en laat dit minimaal een uur intrekken (een nacht is nog beter). Spoel de afvoer daarna door met heet water.

2. Douchelotions

Douchelotions of crèmes zijn doorgaans hydraterende en dekkende formules dan bijvoorbeeld douchegel. Dit werkt vaak goed bij een drogere huid omdat het intensief voedt, maar de dikkere formule kan er ook voor zorgen dat je leidingen op den duur dichtslibben. Hierdoor raakt je afvoer verstopt. Vooral producten met kokosolie zijn een boosdoener, omdat dit stolt en pas bij warmere temperaturen weer vloeibaar wordt. Hierdoor kan dit vast komen te zitten in de afvoer.

De oplossing: vermijd dikkere douchelotions (vooral met kokosolie). Kies liever voor dunnere oliën, zoals jojoba-olie.

3. Bruisballen

Een bruisbal, ook wel een bath bom, is een feestje in bad, maar sommige ingrediënten die hier inzitten lossen lastig of niet op in water. Zo zitten er soms glitters, stukjes bloemen, essentiële oliën, cacaoboter of maizena in, die in je afvoer achter kunnen blijven.

De oplossing: de beste oplossing is om je bruisbal in een klein stoffen zakje, bijvoorbeeld een sieradenzakje, te doen en ‘m dan pas in bad te leggen. Zo gaat ‘ie als nog bruisen, maar voorkom je dat er allerlei losse bloemblaadjes en andere stukjes door het bad drijven en in je afvoer terecht komen.

Lees ook: Feit of fabel: is een bubbelbad echt schadelijk voor je vagina?

4. Scrubs

Ook sommige scrubproducten kunnen je afvoer flink verstoppen, doordat er restjes achterblijven in de leidingen. Sommige bodyscrubs bevatten wel oplosbare ingrediënten zoals suiker, maar dat kan vervolgens in de leidingen plakkerig zijn waardoor vuil kan blijven hangen.

De oplossing: voor je afvoer is het verstandig om niet al te vaak te scrubben. Wil je dit toch doen? Maak dan regelmatig de afvoer goed schoon met het mengsel van zuiveringszout en witte azijn en gebruik geen scrubs met hele grove of niet-oplosbare ingrediënten.

5. Gezichtsmaskers

Gebruik jij af en toe een klei-, modder- of houtskoolmasker? Ook daar kan je afvoer niet zo goed tegen. De restanten kunnen in de afvoer blijven plakken en hard worden, waardoor water niet meer goed weg kan spoelen.

De oplossing: het kan helpen om een gaasdoek over je afvoer te plaatsten, zodat grotere stukken van je gezichtsmasker niet in de afvoer terecht komen. Die grote stukken kun je beter in de prullenbak gooien.

6. Make-up

Heb jij veel waterproof make-up? Als deze goed werken dan zitten daar bepaalde ingrediënten in die door water moeilijk weg te spoelen zijn. Hierdoor kan dit ook in je afvoer blijven kleven. Het gaat natuurlijk per keer om hele kleine hoeveelheden, maar op den duur kan dat toch voor slib in je leidingen zorgen.

De oplossing: de meeste make-up lost beter op bij heet water. Dat wil je natuurlijk liever niet op je gezicht gebruiken, maar het kan helpen om heet water door je leidingen te laten stromen na het reinigen van je gezicht, zodat de achtergebleven restjes wegspoelen.

7. Reinigingsdoekjes

Je cosmetische reinigingsdoekjes zul je waarschijnlijk niet door je gootsteen proberen te proppen, maar sommige mensen gooien ze wel in het toilet. Toch is dit soort papier te dik om goed door te spoelen, waardoor de afvoerleidingen van je wc op den duur verstopt kunnen raken.

De oplossing: gooi cosmetische reinigingsdoekjes voortaan altijd in de prullenbak.

Bron | Well + Good
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden