null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Niet te enthousiast: zó kort kun je je gras het best maaien

Wanneer het gaat om het maaien van hun gazon, halen de meeste mensen liever iets te veel dan te weinig weg. Toch kun je het gras in je tuin beter laten groeien als je wilt dat het zo lang mogelijk mooi blijft.

Als je het op een hoogte van 5 à 7 centimeter laat staan in plaats van 3 à 4 centimeter, blijft je gazon langer groen. Dat is een mooie gouden regel om in gedachten te houden bij het gras maaien.

Kans op beschadigde wortels

Hoe dat zit? Je gazon droogt sneller uit als je het te kort knipt. Daarnaast krijg je sneller bruine plekken als het buiten wat droger en warmer wordt. Door je gras iets hoger te laten opkomen, heb je daar minder snel last van. De wortels groeien dan meer de diepte in, waardoor de sprieten sterker en groener worden. Maai je het gras echt kort, dan is de kans ook groter dat je de wortels beschadigt. Hoger gras zorgt ook nog eens voor meer variatie, wat weer bevorderlijk is voor de biodiversiteit en voor kleine, planten bestuivende insecten. Goed voor je tuin én voor de natuur in het algemeen.

Extra tip voor een groen gazon

Mocht je je groene sprieten nog wat extra willen verwennen, dan kun je het best af en toe het pas gemaaide gras laten liggen na het gras maaien. Op die manier heeft je gazon dertig procent minder meststoffen nodig. En je vermindert de hoeveelheid water die verdampt, waardoor het gras met minder regen of sproeiwater toe kan. Zo ben je lekker groen bezig.

Bron | libelle.be

Foto | Getty

Erandi GodinezGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden