Vrouw die planten verzorgt Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met deze vijf tips zie je of je plant dood of levend is

Het kan soms lastig zijn om te bepalen of een plant nog leeft of dat het tijd is om afscheid te nemen. Sommige planten zien er namelijk dood uit, maar kunnen met de juiste hulp alsnog opbloeien. Het is daarom belangrijk om op een aantal punten te letten.

Het maakt niet uit of je wel of geen groene vingers hebt: iedereen kan zijn of haar plant in leven houden met deze handige tips.

1. Bruine binnenkant

Een levende tak is aan de binnenkant groenig van kleur. Krab daarom met een mesje, bij voorkeur zo dicht mogelijk tegen de kluit, over een tak. Zie je een bruine kleur verschijnen? Dan is de kans groot dat je plant dood is. De takken van een plant brokkelen dan uit elkaar.

2. Raar geurtje

Merk je dat je plant geen water meer opneemt? Dan kan het zijn dat je een beetje bent uitgeschoten met het water geven. Het is nu verstandig om even aan de grond te ruiken. Goede grond ruikt neutraal, terwijl te natte grond stinkt. Mocht je niks ruiken, dan is het helaas tijd om afscheid te nemen. Je hebt de plant laten uitdrogen en aangezien de plant geen water meer opneemt, valt die ook niet te redden.

3. Groene knopjes

Als je nog steeds groene knopjes ziet verschijnen dan kun je opgelucht ademhalen. Dit is namelijk een belangrijk teken van leven. Zorg er wel even voor dat je alle bladeren die dor of dood zijn wegknipt.

4. Zachtjes bewegen

Probeer eens zachtjes aan de plant te trekken. Als je ineens de hele plant in je handen hebt, dan is deze waarschijnlijk dood. Gebeurt er niks als je aan de plant trekt? Dan is er niks aan de hand. Het kan wel zijn dat je hem moet overpotten, omdat de pot te klein is geworden voor de plant.

5. Controleer de wortels

Gezonde wortels hebben een witte of bruinige kleur. Het is daarom belangrijk om ook even je wortels te controleren. Haal de plant uit de pot en kijk naar de kleur van de wortels. Zijn ze bruin, zwart of rottend? Dan is de plant waarschijnlijk dood.

Bron | RTL Nieuws, Tuinplantenonline

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden