Met déze tips vergeet je nooit meer je planten genoeg water te geven Beeld Elho
Beeld Elho

Met déze tips vergeet je nooit meer je planten genoeg water te geven

Planten in huis zorgen voor een fijne sfeer en geven je energie een boost. Dit komt door de luchtzuiverende werking die ons vrolijk stemt. Dat is fijn voor de vele thuiswerkers en nu we vaker binnen blijven. Maar wat zijn nou de beste tips om planten water te geven?

Margriet samen met elho

Misschien twijfel je welke plant veel water nodig heeft en welke juist heel weinig. Op de volgende manier geef je je planten op de juiste manier én de juiste hoeveelheid water.

Tips voor planten water geven

Planten kunnen het best een tijdje volhouden als je gokt hoeveel water ze nodig hebben. Maar als je ze een lange tijd te veel of juist te weinig water geeft, overleven ze het helaas niet. Zonde natuurlijk! Met instructies en een agenda-melding in je telefoon ben je misschien al wat geholpen. Maar hoevéél water is nou één keer per week? Geef je een scheutje of een volle gieter?

Iedere plant heeft een andere hoeveelheid water nodig. Er is helaas geen universele richtlijn waar je je aan kunt houden. Wél kun je rekening houden met het type plant om de juiste hoeveelheid water te bepalen.

Type plant

Het is handig om te weten bij welke familie de plantsoort hoort. Is het een cactussoort, een bamboesoort of een vetplant? Het type plant bepaalt hoeveel water het nodig heeft:

  • Weinig water: alle cactussen en vetplanten, lepelplant, vrouwentong en kwartjesplant. Geef deze planten een flinke kop water in één keer en laat de aarde volledig uitdrogen tussen de gietbeurten door. Afhankelijk van de grootte van de plant een koffiekop of een theemok.
  • Weinig tot medium water: palmsoorten, pothos, alle klimop-soorten, Strelitzia’s en vingersboom. De grond van deze planten moet altijd vochtig blijven. Geef daarom bij voorkeur eens per week in de winter en twee keer per week in de zomer water. Begin met kleine hoeveelheden water per keer. Is de grond na vier dagen nog erg nat, geef dan minder. Is de grond de volgende dag droog, geef dan meer.
  • Medium water: verschillende varen-soorten, geraniums, philodendrons en zz-plant (de kamerpalm). Deze planten hebben het liefst een licht vochtige grond. Controleer de grond regelmatig door je vingers (twee knokkels diep) in de grond te steken. Is de grond na zes dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water. Is de grond na twee dagen droog, geef dan meer water.
  • Medium tot veel water: lucky bamboo, Monstera Deliciosa, venushaar. Deze planten houden van een vochtige grond. Geef regelmatig – 2 tot 3 keer per week – kleine beetjes water zodat de grond continu vochtig blijft.
Elho Beeld

Simpel watergeefsysteem

Over het algemeen is het zo dat de meerderheid van de planten het prettig vindt om altijd een vochtige grond te hebben. Wil je je geen zorgen meer maken over hoeveel water je een plant moet geven? Maak dan gebruik van het self-watering insert van elho. Door dit simpele watergeefsysteem geef je planten op het juiste moment precies de juiste hoeveelheid water. De watermeter van het systeem geeft aan wanneer je het moet vullen, waarna de planten wekenlang voor zichzelf kunnen zorgen. Geen plantenstress meer!

Elho Beeld

Duurzame potten

Vanaf nu kun je zonder zorgen genieten van een groen interieur. Geef elk hoekje een groene touch met planten in potten door te spelen met de kleuren en maten. De designpotten van elho worden gemaakt van gerecycled plastic en met 100% energie van een eigen windmolen. Zo hebben de ‘vibes’-potten (zie bovenstaande foto) door de mooie kleuren en het trendy ribpatroon een heel eigen look en passen ze perfect in een gezellig en warm interieur. Daarnaast passen de potten perfect bij het self-watering insert van elho. Je hoeft er daarom zelf niet over na te denken wanneer én hoeveel je je planten water moet geven. Handig! Durf je voor iets uitgesproken te gaan? Dan mix en match je de vier kleuren. Past het rustige pastel meer bij je, kies dan één van de zachte kleuren.

Commerciële redactieElho

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden