null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met déze tips van een plantendokter blijven jouw planten mooi groen

Een geel blad, bruine randjes en slappe stengels zijn duidelijk signalen dat er wat mis is met je kamerplant. Maar wát precies? Tuinexpert Laurence Machiels geeft tips voor je planten.

Ze geeft bij elk probleem de diagnose én de remedie.

1. De tipjes van mijn Calathea krullen op en drogen uit. Moet ik meer water geven?

Diagnose

“De verwarming draait op volle toeren en de lucht in huis voelt droog aan, dat merk je zelf ook aan je huid. Droge bladranden zijn het eerste signaal van te weinig luchtvochtigheid. Planten die hoog op een kast staan of die hangen, hebben er nog meer last van.”

Remedie

“Besproei de bladeren van je Calathea liefst twee keer per week met de plantenspuit, gevuld met regenwater op kamertemperatuur. Strooi een laag keitjes in het plantenschaaltje, die houden het water vast en zorgen voor extra vochtige lucht. Zet wat andere planten rond je Calathea om de luchtvochtigheid te verhogen.”

null Beeld

2. De onderste bladeren van mijn gatenplant worden geel. Wat is er aan de hand?

Diagnose

“Het is normaal dat er af en toe een blad vergeelt en afvalt, maar krijgt je plant meer gele bladeren dan anders, dan is er mogelijk een waterprobleem. Wellicht heb je je Monstera te veel water gegeven.”

Remedie

“Duw met je vinger een paar centimeter in de potgrond. Voelt het daar droog aan, geef dan pas water, niet eerder. Giet altijd in het schaaltje. Het water dat na een uur niet is opgezogen, giet je weg.”

3. Ik heb mijn rubberplant een nieuw plekje gegeven, maar nu vallen er allemaal bladeren af. Is het dan de foute plek?

Diagnose

“Er is veel nodig om een Ficus robusta kapot te krijgen, maar een plotse temperatuurschommeling of verandering van licht is zelfs voor zo’n diehard te veel van het goede. De bladval is te wijten aan stress door de verplaatsing.”

Remedie

“Laat je ficus even met rust en probeer de omstandigheden van zijn oude plek zo goed mogelijk na te bootsen. Was er meer of minder licht? Was het warmer of net koeler? Laat hem langzaam bij zijn positieven komen. Afwachten is de boodschap.”

Lees ook:

Tijd om je kamerplanten te verpotten? Zó doe je dat

4. Als ik water aan mijn graslelie geef, loopt het los door de potgrond. Is dat normaal?

Diagnose

“Ook al is de winter niet de ideale periode om te verpotten (dat is tussen maart en september), toch heeft je Chlorophytum nu dringend nieuwe potgrond nodig. Bij oude potgrond zijn alle kleideeltjes uitgespoeld en houd je alleen nog losse aarde over die niet meer de kracht heeft om water vast te houden.”

Remedie

“Haal je plant uit de pot, schud de aarde af en maak de wortels los met je vingers. Verplant in verse potgrond voor kamerplanten. Geef water en laat je plant met rust; verplanten is altijd stresserend. Geef vooral geen voeding.”

5. Er verschijnen gele en bruine vlekjes op mijn pannenkoekenplant. Is hij ziek?

Diagnose

“Pannenkoekenplanten zijn van nature erg sterk. Dat je plant vlekken krijgt, duidt op een tekort aan voeding.”

Remedie

“Hoe lang is het geleden dat je je plant meststoffen gaf? Dat moet normaal elke drie weken, tussen maart en september. Geef je verzwakte plant bij wijze van uitzondering nu voeding om het tekort weg te werken.”

null Beeld

6. Wat zijn die witte donspluisjes op mijn cactus? Kan het kwaad?

Diagnose

“Sommige cactussen hebben van nature donzige toefjes rond hun stekels, maar als er in de plooien van je cactus witte pluisjes opduiken, dan hebben ze wolluizen, een soort bladluizen, op bezoek. Die lijken klein en onschuldig, maar ze zuigen wel geniepig het sap uit je plant, waardoor die verzwakt en de bladeren plakkerig worden, wat schimmels aantrekt.”

Remedie

“Reageer snel en besproei de bladeren onder- en bovenaan met een biologisch insecticide voor kamer- of tuinplanten. Bij cactussen moet je goed in de plooien mikken. Zitten er na drie weken nog beestjes op, herhaal het proces dan.”

Lees ook:

Deze vrolijke kamerplant is nu al uitgeroepen tot plant van het jaar 2021

7. De grond in de pot van mijn palm slaat wit uit, is dat schimmel?

Diagnose

“Leidingwater bevat doorgaans veel kalk, wat op termijn een wit laagje op de potgrond vormt. Hoog tijd voor nieuwe grond.”

Remedie

“Kamerplanten kun je het best elke twee tot drie jaar verpotten, in de lente. Grote planten als palmen, hoge ficussen of bananenbomen hoef je niet te verpotten, daarbij is het voldoende om enkel de bovenste laag te vervangen. Haal de aarde voorzichtig met je handen weg, zonder de wortels los te trekken, en vervang door een laag verse potgrond voor kamerplanten. Geef voortaan regenwater.”

Lees ook:

Dít is waarom je kamerplant gele blaadjes krijgt (en dit kun je eraan doen)

8. De bladeren van mijn Alocasia krijgen plots bruine puntjes. Toch doe ik niets anders dan anders.

Diagnose

“Je lieveling krijgt te weinig licht. Alocasia’s doen het van nature goed in een kamer met wat minder licht, maar ’s winters zijn er veel minder licht- en zonuren en daar heeft de plant last van.”

Remedie

“Schuif je plant een beetje dichter naar het raam toe.”

null Beeld

9. Mijn orchidee wil niet meer bloeien. Hoe krijg ik hem toch nog in bloei?

Diagnose

“Een Phalaenopsis-orchidee bloeit normaal elk jaar opnieuw, soms wel meerdere keren per jaar. Misschien heb je de uitgebloeide stengel helemaal afgeknipt? Normaal knip je boven de derde knop; Phalaenopsis bloeit namelijk soms op de oude tak, in plaats van een volledig nieuwe tak aan te maken.”

Remedie

“Verhuis je orchidee naar een plek waar het 3 tot 7 °C koeler is, met genoeg licht, en geef water zoals je gewend was. Verschijnt er een nieuwe stengel, plaats de plant dan terug op zijn oude plek. Het duurt dan nog ongeveer drie maanden tot de eerste bloemen verschijnen.”

10. Het lijkt alsof er vliegjes uit de potgrond van mijn kamerplanten komen. Hoe krijg ik die weg?

Diagnose

“Zogeheten rouwvliegjes kunnen heel hardnekkig zijn, dus pak het probleem grondig aan. De vliegjes die je ziet, leven maar twee dagen, maar leggen in die tijd wel honderden eitjes in de potgrond. (Te) natte grond is de ideale habitat voor die larven. Zorg er dus voor dat je je planten nooit te veel water geeft. Dat is sowieso nergens goed voor.”

Remedie

“Controleer hoeveel planten besmet zijn: als je water op de potgrond giet, springen de vliegjes op. Gaat het maar om één plant, isoleer die dan meteen, gooi alle potgrond van die plant weg, spoel de wortels grondig en langdurig en plant opnieuw in verse grond. Houd de aangetaste plant(en) twee weken in quarantaine en controleer geregeld. Hebben veel planten er last van? Koop dan online aaltjes tegen de varenrouwmug. Deze microscopisch kleine wormpjes meng je onder het gietwater, waarna ze de larven in de potgrond doden. Na een week moeten alle vliegjes weg zijn.”

11. De bladeren van mijn vioolbladplant zien er minder groen uit dan anders en krijgen bleke vlekjes en spikkels. Moet ik meer voeding geven?

Diagnose

“Je Ficus lyrata heeft last van spint. Wrijf maar eens over de boven- en onderkant van de bladeren: er zullen dan roodbruine vegen op je handen zitten. Spintmijten zijn minuscule insectjes die de plantensappen opzuigen en vaak aan de onderkant van de bladeren zitten.”

Remedie

“Veeg de bladeren geregeld af met een doekje met een drupje plantaardige olie. Zet je plant buiten bij een flinke regenbui, ook dat houdt spint onder controle. Gaat het niet over? Behandel de plant dan met een biologisch middel tegen spint, zoals bijvoorbeeld Pyrethro-Pur.”

12. Op de bladeren van mijn citroenboompje zitten kleine, bruine, harde bultjes. Kan dat kwaad?

Diagnose

“Schildluizen zijn een geniepig soort bladluizen die zich verschansen onder een hard schild. Zelfs met je nagel kun je ze moeilijk van het blad krabben.”

Remedie

“Hier helpen huis-, tuin- en keukenmiddeltjes niet tegen, je hebt een efficiënt (biologisch) middel nodig, zoals bijvoorbeeld Promanal Spray. Besproei er uitvoerig de hele plant mee; zorg dat je ook de stengels, de stam én de onderkant van alle bladeren raakt. Controleer je citrus geregeld, want schildluizen zijn hardnekkig. Ook pannenkoekenplanten kunnen er last van hebben.”

null Beeld

13. Waarom worden de geelbonte bladeren van mijn Epipremnum groen?

Diagnose

“Als planten te weinig licht krijgen, vervaagt de tekening en kleuren gele of witte strepen en vlekken groen.”

Remedie

"Zet je plant meer in het licht, dan komt de tekening terug."

Tekst | Laurence Machiels

Illustraties | Mireille Kouwenberg

Beeld | Getty Images

Manon MaasGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden