null Beeld

Met déze tips lukt het ook jou om stekjes te maken van een kamerplant

Nu is de ideale tijd om kamerplanten te stekken. En voor je het weet staat de vensterbank vol nakomelingen van je lievelingsplant. Leuk om weg te geven!

Zelf planten vermeerderen is niet moeilijk en kan op verschillende manieren. Sommige takjes wortelen gemakkelijk in water, sommigen stekken in aarde. Er zijn planten die zelf nakomelingen maken in de vorm van afleggers en andere groeien verder vanuit een afgeknipt blad. Vaak is het gewoon een kwestie van uitproberen en experimenteren. Naast het feit dat het een heerlijk werkje is om te doen, kan het ook handig zijn om te stekken. Bijvoorbeeld als een plant te groot wordt en een knipbeurt noodzakelijk is. Of als je een plant zó mooi vindt, dat je er meer exemplaren van wilt. Zelf stekken is milieuvriendelijk en duurzaam, want je bespaart jezelf een ritje naar het tuincentrum. Bovendien kun je een stekje aan iemand anders geven. Leuk, zo’n persoonlijk cadeau.

Zelf een kamerplant stekken? Zo lukt het

  • Een gemakkelijke, weinig eisende kamerplant die gezond is en snel groeit, zal ook gemakkelijk zijn om te stekken.
  • Tijdens de groeiperiode van kamerplanten in de lente maken ook nieuwe stekken een goede start. Het is langer licht, waardoor de jonge planten gemakkelijker wortelen en zich goed kunnen ontwikkelen. In de wintermaanden krijgen ze minder daglicht en is de lucht droger in huis, waardoor het minder goed zal lukken.
  • Stekken in water gaat goed bij veel planten, zoals vingersboom, Pelargonium en fuchsia. Het is gewoon een kwestie van een takje zonder bloemknop met een scherp mesje afsnijden en in water zetten. Haal het onderste blad weg en ververs het water regelmatig. Zodra er waterwortels verschijnen kan de stek verder groeien in potgrond waar deze grondwortels zal vormen. Wacht hier niet te lang mee, want de overgang naar aarde kost de plant extra energie.
  • Stekken in aarde heeft als voordeel dat de stek in de aarde opgroeit en meteen grondwortels maakt. Gebruik hiervoor speciale stekaarde waar weinig voeding in zit, dat bevordert het wortelen. Steek het takje in de aarde en houd het vochtig. Creëer een warm klimaat door een stolp over het plantje te plaatsen of een plastic zakje over het potje te doen. Zet het vast met een elastiekje. Zodra de plant gaat groeien mag deze in voedzamere potgrond gezet worden.
  • Afleggers verschijnen aan planten die zichzelf vermeerderen door nieuwe scheuten, met wortel en al te maken. Snijd de nakomelingen af en plant ze in een potje met stekgrond. Houd de grond vochtig zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.
  • Bladstekken is een wonderlijke manier om planten zoals begonia te vermeerderen. Hiervoor snijd je een gezond blad af. Draai het blad om en snijd de bladnerf op een paar plekken dwars in. Leg het blad op vochtige potgrond en na een tijdje verschijnen er jonge plantjes.
  • Veel hulpmiddelen voor het stekken heb je al in huis. Duik gewoon de servieskast eens in. Plantjes groeien prima op in lege jampotten en yoghurtbakjes, een oude koffiemok of afgedankt serviesgoed. Fruitbakjes met deksel van bijvoorbeeld druiven zijn al minikasjes op zich en ideaal voor opgroeiende plantjes.
null Beeld

Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 20– 2020. Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Magazine.nl.

Tekst | Marieke de Geus

Fotografie | Renée Frinking

Yara Griffioen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden