null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met deze tips lap je een uitgedroogd grasveld weer op

Door de warme temperaturen van afgelopen week is het nu wel echt zomer. We genieten volop van het zonnetje. Bij de eerste zonnestralen moet je huid nog wel aan de kracht van de zon wennen. Dat geldt ook voor je gazon, voor je het weet is je grasveld uitgedroogd.

Geen paniek! Er is nog hoop voor je grasmat wat er nu iets minder mooi bijligt. Met deze tips wordt het droge gazon weer groen.

Creëer genoeg schaduw

Onze huid heeft de juiste bescherming tegen de zon nodig. Dit doen we met de hulp van zonnebrandcrème of door in de schaduw te gaan zitten. Ook bloemen en planten staan niet graag de hele dag in de zon. Zeker wanneer het grasveld is uitgedroogd is voldoende schaduw belangrijk voor het herstel. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door met een parasol schaduw op de aangedane plek te creëren. Heb je geen (extra) parasol? Dan kun je ook een wit laken gebruiken.

Niet te kort maaien

Op warme dagen is het geen verstandig idee om het grasveld kort te maaien. Dit omdat kort gemaaid gras niet zo goed tegen de hitte van de zon kan. Langer gras biedt meer weerstand tegen de kracht van de zonnestralen. Maai je het wel te kort, dan loop je het risico dat er kale plekken in het groene gazon ontstaan. Als je grasmat uitgedroogd is, is het beter om het even met rust te laten, zodat het zich kan herstellen.

Sproeien

Op hete zomerdagen kan het gras wel wat extra water gebruiken. Let er wel op dat je in de vroege ochtend of late avond gaat sproeien. Doe je dit terwijl de zon op het gazon schijnt, dan verdampt het water waardoor het gazon geen tijd heeft om het op te nemen. Daarnaast loop je ook het risico dat het gras (nog meer) uitdroogt en verbrandt.

Lees ook: Is het slecht voor honden om gras te eten?

Bemesten

De juiste bemesting is erg belangrijk voor een gezond grasveld. Een goede bemesting maakt het grasveld sterker, waardoor het de hete zomermaanden ook goed kan doorstaan. Zo geniet jij ook in de zomer van een groen veld. Een organische meststof is dan het meest geschikt. Hierin zitten voedingsstoffen die langzaam vrijkomen en een constante groei stimuleren.

Gras zaaien

Zijn er kale plekken in het gazon ontstaan? Dan kun je het beste wat graszaad zaaien. Doe dit als de warmte voorbij is. Doe dit door het stuk grond vrij en egaal te maken. Wanneer het nog niet geregend heeft, maak dan de grond vochtig. Zaai eerst de randen van het grasveld. Zaai vervolgens één keer over de lengte en één keer over de breedte. Op deze manier verdeel je het graszaad goed. Hark het graszaad daarna licht in en loop vervolgens de grond aan om het graszaad goed in de grond te krijgen. Zorg ervoor dat de grond de eerste twee tot vier weken vochtig is. Dit doe je door gelijkmatig en voorzichtig te sproeien. Maai het nieuwe gras pas als het acht tot 10 cm hoog is.

Bron | Libelle, Pokon

Beeld | Getty Images

Lichelle RoozeboomGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden