Margriet logo
Met déze tips en middeltjes is een stinkende wasmachine verleden tijd Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met déze tips en middeltjes is een stinkende wasmachine verleden tijd

Wanneer we aan wasmachines denken, denken we aan schone, fris ruikende was. Niet aan die vieze lucht die de wasmachine soms uitstoot – iets wat helaas vaker gebeurt dan we zouden willen. Het goede nieuws is dat er een aantal oplossingen zijn wanneer je wasmachine stinkt.

Zeg maar vaarwel tegen muffe, niet fris ruikende kleding. Vanaf nu is het weer niets anders dan lavendel, rozen, vanille of welke geur dan ook je voorkeur heeft.

Wasmachine stinkt

Wanneer je wasmachine stinkt, moet je allereerst achterhalen waar de vieze geur vandaan komt. Vaak is de boosdoener vetluis; een zeepbacterie die ontstaat wanneer er wasmiddel achterblijft in de zeepbank en slangen. Deze bacterie ontstaat wanneer er vaak op temperaturen lager dan 40 graden Celcius wordt gewassen. De wasmachine wordt zo niet heet genoeg om al het wasmiddel op te lossen, waardoor er te veel achterblijft.

Grijze drab

Dit veroorzaakt niet alleen nare geurtjes, maar creëert ook een soort grijze drab die vlekken in je kleding kan maken. Die drab zit vaak in de rubbers van de wastrommel. De vieze geur kan ook ontstaan als gevolg van achtergebleven stof, pluisjes of haren van je huisdier. Wanneer dit gebeurt, moet je in ieder geval niet met nóg meer wasmiddel gaan wassen om de was schoon te krijgen. Zo maak je het probleem alleen maar erger.

De oplossing

Deze dingen kun je doen om het probleem te verhelpen:

  • Draai een lege kookwas (minimaal 90 graden). Laat hierna de deur van de machine een aantal uur openstaan, zodat de trommel goed kan opdrogen.
  • Je kunt aan deze kookwas ook een aantal dingen toevoegen om de kalk, bacteriën en achtergebleven zeepresten extra goed te verwijderen. Natuurazijn, soda of een vaatwastablet kunnen hier alle drie bij helpen. Schoonmaakservice Helping raadt bijvoorbeeld aan om 50 gram soda in de trommel en 50 milliliter azijn in de wasmiddellade te doen.
  • Maak de wastrommel goed schoon, en dan met name de rubberen ring. Hier blijft veel viezigheid in hangen. Gebruik hiervoor een doekje en een sopje van afwasmiddel. Hardnekkige vlekken kun je voorzichtig wegpoetsen met een oude tandenborstel. Ook deze weer goed afdrogen.
  • Maak de wasmiddellade goed schoon. In de meeste wasmachines is deze volledig uit de machine te halen, zo kun je hem makkelijk afdoen en drogen.

Vies filter

Een ander probleem kan zijn dat het filter van de wasmachine vies is geworden. Dit filter zit in de machine om te voorkomen dat kleine, losse voorwerpen in de pomp van de machine terechtkomen. Hierbij kun je denken aan vergeten munten of snoeppapiertjes. Als dit filter vol zit, kan dit op een gegeven moment gaan stinken. Het is dus belangrijk dat je ook regelmatig het filter leegt en schoonmaakt.

Filter schoonmaken

Dit doe je als volgt: open de ronde klep (vaak rechtsonder van de wasmachine) en plaats er een teiltje onder. Er zal namelijk water uit het filter lopen. Wanneer deze volledig is leeggelopen, kun je het filter verwijderen. Haal de eventuele losse voorwerpen weg (ah, daar is die verloren sok gebleven!) en spoel het filter uit onder de warme kraan.

Beter voorkomen dan genezen

Eindelijk die nare geur weggekregen? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je vanaf nu voorkomt dat je wasmachine gaat stinken. Je kunt hiervoor op een aantal dingen letten:

  • Draai om de tien wasbeurten een kookwas
  • Draai één keer per maand een lege kookwas met soda
  • Laat na het wassen altijd het deurtje van de machine een paar uur open staan om alles goed te laten drogen
  • Maak om de paar maanden het wasmiddellaatje, het filter en de rubberen ring schoon
  • Gebruik vloeibare wasmiddel in plaats van poeder, omdat deze makkelijker af te breken is in lage temperaturen.
  • Laat nooit de natte was in de wasmachine zitten. Hierdoor kunnen schimmels sneller groeien.

Zo heb je nooit meer last van muffende, stinkende kleding of grijze vlekken. En mooi meegenomen: een schone wasmachine gaat een stuk langer mee.

Bron | Coolblue, Waswacht, Persil

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden