Margriet logo
null Beeld

Met déze planten lok je vlinders en andere insecten je tuin in

Het is lente: de stijgende temperaturen en kleurende natuur zorgen ervoor dat vlinders, bijen en andere insecten zich weer laten zien. Houd jij ook van een gezellig zoemende, kleurrijke tuin in de lente en zomer? Lok de insecten dan met déze planten. 

Insecten onderhouden de natuurlijke balans in de natuur en zorgen ervoor dat jouw planten mooie bloemen krijgen. En met de hulp van inheemse planten draag je ook nog eens bij aan een betere biodiversiteit!

Groot verschil voor biodiversiteit

Nu de biodiversiteit hard achteruit gaat door landbouwgif, monocultuur, overbemesting en versnippering van natuurgebieden, is het heel belangrijk dat wij (ja, jij ook) het verschil gaan maken in onze tuin. Over het algemeen wordt er hier geen tot weinig gif gespoten, worden de tuinen goed onderhouden en is er een ruime diversiteit aan planten.

Inheemse planten

Sommige planten, zoals rozen, hebben geen toegevoegde waarde voor de natuur. Hoewel ze vaak prachtig staan in de tuin, trekken ze vrijwel geen insecten aan. Nou hoef je de rozenstruik natuurlijk niet meteen weg te halen, maar je kunt wél 'inheemse planten' toevoegen in je tuin. Inheemse planten bevorderen de biodiversiteit en hebben als voordeel dat ze heel lang bloeien. Plus, een beetje kleur in de tuin is natuurlijk wel zo mooi! De luchtige bloemen van de volgende drie planten lokken de mooiste vlinders:

Koninginnenkruid (Eupatorium cannabinum)

Dit is een echte vlinder- (en motten)magneet. Het is een robuuste plant, met oudroze bloemen. Het groene blad zorgt voor een mooi contrast tegen de ietwat rode stengels. Deze plant doet het goed op wat vochtige tuingrond, met de kop in het zonnetje.

null Beeld

Echte valeriaan (Valeriana officinalis)

Deze plant heeft prachtige witte tot rozige bloemen, die heerlijk ruiken. Slaap je slecht? Dan komt deze plant goed van pas. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, graaf dan wat wortels op – let op, dat kan wel stinken, dus je kunt het beter buiten doen – hak ze fijn en laat ze drogen. Daar kun je vervolgens thee van trekken. Om de geur en smaak te neutraliseren, kun je het beste een beetje citroenmelisse toevoegen.

null Beeld

Gewone smeerwortel (Symphytum officinale)

Deze plant staat mooi in elke tuin. Hij heeft sierlijke, paarse bloemen en kan op bijna elke plek goed groeien. Daarnaast verrijkt deze plant de grond, waardoor je hem als plantenvoeding kunt gebruiken. Dat kun je doen door een aantal bladeren af te knippen (ze groeien snel weer aan) en ze in een luchtdichte emmer te bewaren. Na een aantal weken ontstaat er een vies prutje. Als je dat met wat water verdunt en op je planten spuit, kun je de bloei van de planten stimuleren.

null Beeld

Zó lok je vlinders en bijen naar je tuin

Naast het feit dat inheemse planten veel vlinders en insecten aantrekken, komen ze vooral af op nectarrijke planten. Vlinders houden van warmte, dus zijn planten met open bloemen op een beschutte plek de beste optie. Zo kunnen de vlinders (en bijen) goed bij de nectar komen. Verder hebben vlinders een plant nodig waarop ze eitjes kunnen leggen. Dat wordt ook wel een waardplant genoemd. Ze zetten daar de eitjes op af, waarna de uitgekomen rupsen de plant opeten. Voorbeelden van zo’n plant zijn de brandnetel en de distel.

Bloemenweide

Een bloemenweide is voor zowel vlinders als bijen heel aantrekkelijk. Gelukkig kun je die vrij eenvoudig in je eigen tuin maken, door in mei of juni een mengsel van eenjarige bloemen over een kaal stuk grond te strooien. Voorbeelden van geschikte bloemen zijn onder andere: zinnia’s, cosmea’s, slaapmutsjes, klaprozen en korenbloemen.

Bollen en knollen voor bijen en vlinders

Bollen, zoals dahlia’s en gladiolen, zijn prachtig in de zomer en zijn dan ook erg geliefd bij vlinders en bijen. In de winter moeten de bollen in de schuur worden gezet, waarna je ze in het voorjaar weer in je tuin of in potten kunt planten.

De nieuwe Margriet Tuinieren special is nu verkrijgbaar! Bestel 'm hier (gratis bezorging).

Bronnen: NRC | Natuur en Inspiratie | Land idee | Buitenleven gevoel

Beeld: iStock

Ellen Smits

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden