null Beeld

Met deze handige tips maak je korte metten met woekerend zevenblad

Nu we minder buitenshuis te vinden zijn, is er plots meer tijd voor het doen van allerlei klusjes. Die langverwachte grote schoonmaak, het verven van de kozijnen of het zomerklaar maken van de tuin. Altijd last van woekerend zevenblad? Met deze tips is dat verleden tijd.

Sommigen noemen het bezigheidstherapie, anderen noemen het lekker productief bezig zijn.

Hardnekkig onkruid: zevenblad

In de zomer willen we het liefst alleen maar genieten van de zon, en zo min mogelijk in de tuin hoeven doen. Dat gaat echter lastig als je vanuit je luie stoel overal zevenblad ziet groeien. Het is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie die voornamelijk groeit op schaduwrijke plaatsen en in heggen, bermen, akkerranden. Zevenblad is ontzettend hardnekkig en verspreidt zich op een rap tempo - het wordt niet voor niets 'tuinmansverdriet' genoemd.

Met wortel en al

Deze methode vereist enige inspanning, maar doeltreffend is het zeker: verwijder de gehele plant met wortel en al uit de grond. Dit kun je doen met een schep. Let er wel op dat je de plant echt helemaal met wortel en al verwijdert, want anders komt de plant alsnog terug. Dat wil je natuurlijk voorkomen na al die inspanning.

Bladeren verwijderen

Iets minder grondig maar daarmee ook minder zwaar: verwijder alleen de bladeren van de plant met de hand. Hierdoor roei je het woekerende zevenblad niet direct helemaal uit, maar je tuin oogt wel meteen een stuk netter. Wanneer je deze methode jaar in jaar uit hanteert, kan het op de lange termijn toch zorgen voor het definitief bestrijden van de plant.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Afdekken

Toegegeven: deze methode verdient geen schoonheidsprijs. Effectief en gemakkelijk is de techniek om zevenblad tegen te gaan echter wel. Door de grond waar het bloeit af te dekken met plastic, komt er geen lucht en zonlicht bij. Hierdoor zal de plant uiteindelijk afsterven. Dit kan echter wel tot twee seizoenen duren, dus enig geduld is vereist.

Sterkere planten

De laatste methode is het woekerende zevenblad omringen door sterkere planten. Door op dezelfde plek planten neer te zetten die sterker zijn dan het onkruid zelf, zal het zevenblad uiteindelijk het onderspit delven. Een goede plant die sterker is dan zevenblad? Dat is de ooievaarsbek, beter bekend als Geranium macrorrhizum.

Bron | Eigen Huis & Tuin

Beeld | iStock

Anne-Flore Muller

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden