null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Maak je tuin voorjaarsklaar: deze 6 tuinklusjes kun je in april doen

De vogels fluiten, het wordt buiten warmer en je ziet overal bloesems: kortom het is lente. De natuur ontwaakt en dat betekent dat er ook in de tuin weer van alles te doen is. Deze tuinklusjes kun je in april doen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het schoonmaken van je bloembakken? Zo is jouw tuin straks helemaal klaar voor het mooie zomerweer.

Borders opruimen

Na de herfst en winter ziet je border er nu waarschijnlijk wat rommelig uit. April is de perfecte tijd om tuinklusjes als deze aan te pakken. Verwijder eerst al het onkruid, dat schiet nu de grond uit. Woel daarna de grond los met bijvoorbeeld een driepoot, dit zorgt ervoor dat de grond goed kan ventileren. Snoei daarna de voorjaarsbloemen, knip daarbij alleen de bloem af, het blad laat je afsterven.

Bloempotten schoonmaken

Wanneer je bloempotten tijdens de winter buiten hebben gestaan, zijn ze nu waarschijnlijk bedekt met een groene laag (algen). Deze laag kun je gelukkig gemakkelijk verwijderen. Kunststof potten maak je schoon met warm water, afwasmiddel en een zachte doek. Natuursteen of aardewerk maak je schoon met warm water met (schoonmaak) azijn, soda of groene zeep. Schrob de potten schoon met een borstel.

Zomerbollen planten

Nu de tulpen, narcissen en hyacinten zijn uitgebloeid, is het tijd om zomerbollen te planten. Half april is daar de meest geschikte periode voor. Zo kun je in de zomer genieten van prachtige dahlia’s, ranonkels en gladiolen. Strooi bij bollen die meerdere jaren in de grond blijven een laagje compost en organische mest.

Lees ook: Maak je tuin zomerklaar met deze kleurrijke zomerbloeiers

Snoeien

Wanneer het niet meer vriest is het tijd om de snoeischaar erbij te pakken. Voorjaarsbloeiers kun je het beste na de bloei snoeien. Rozen en varens kunnen nu ook worden gesnoeid. Verwijder bij heesters al het oude hout, dat is nu voordat ze bladeren krijgen, nog goed te zien. Heb jij een haag in de tuin staan? Ook deze heeft nu zijn eerste snoeibeurt nodig. Hortensia’s snoei je het beste in april. Let er bij de boeren hortensia op dat deze bloeit op het oude hout. Dat betekent dat de takken die je nu snoeit, volgend jaar pas weer bloemen geven.

Gras verzorgen

Ook je gazon kan na de winter wel wat liefde en aandacht gebruiken. Verticuteer je grasveld, hiermee verwijder je mos en zorg je er gelijk voor dat het gras weer kan ademen. Zijn er kale plekken ontstaan? Strooi op deze plekken dan wat graszaad. Ook is het belangrijk het gazon te bemesten in het voorjaar. Als het gras vijf centimeter hoog is, moet het gemaaid worden. Maai pas ingezaaid gras pas als het tien centimeter hoog is.

Vijver onderhouden

Nu de waterplanten in de vijver weer beginnen te groeien, ontwaken ook de vissen in het water. Geef ze in het begin niet te veel voer. Dit zorgt voor rommel in de vijver. Waterlelies gaan nu ook weer uitlopen, controleer daarom of ze niet zijn losgeraakt. Zuurstofplanten zijn erg belangrijk voor in de vijver. Daarom is het nu tijd om nieuwe waterplanten te plaatsen.

Bron | Libelle.be, Intratuin

Beeld | Getty

Lichelle RoozeboomGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden