null Beeld

Leven met een sloddervos: zo ga je ermee om

Van onderbroeken die standaard naast de wasmand worden gegooid tot vieze vaat die dagenlang op het aanrecht blijft staan: het zijn kleine ergernissen die kunnen uitgroeien tot heel grote. Hoewel je partner vast niet expres de sloddervos uithangt, is het wel erg vervelend. Hoe kun je daar nu het best mee leren leven?

Met deze tips bewaar je de harmonie in huis, maar pak je toch je ergernissen aan.

1. Maak zogeheten ‘dump zones’

Spreek met je partner af dat er één plek in huis is waar hij alles zonder problemen mag ‘dumpen’. Denk bijvoorbeeld aan een grote mand in de slaapkamer of een kistje in de gang waar alle sleutels en portefeuilles in kunnen. Zo hoef jij niet meer je nek te breken over rondslingerende schoenen en kan je partner op zijn eigen manier nog ‘rommel’ maken.

2. Wees eerlijk over je verwachtingen én kom met oplossingen

Zorg ervoor dat je je frustraties op een rustige en normale manier uitspreekt en probeer ook meteen met een oplossing te komen. Als jij je bijvoorbeeld suf ergert aan het feit dat je partner altijd zijn schoenen door het huis laat slingeren, kun je hem vragen of hij voortaan zijn schoenen bij binnenkomst meteen in een speciaal schoenenrek wil zetten.

3. Zorg voor een wekelijks schoonmaakmoment

Het is niet echt realistisch om te verwachten dat je partner van de een op de andere dag in een ordelijke persoon transformeert. Maar je kunt hem wel leren hoe hij een handje kan helpen bij het huishouden. Dat kun je doen door wekelijks een schoonmaakmoment in te plannen. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie elke zondagmiddag een uurtje gaan schoonmaken en opruimen en geef hem een paar duidelijke taken die hij moet voltooien. Wanneer iets bij een wekelijkse routine hoort, gaat het steeds minder vervelend lijken.

4. Leer dingen los te laten

‘Gooi je onderbroek nou eens gewoon IN de wasmand’ of ‘Ik heb het gevoel dat ik je schoonmaakster ben’: zijn het uitspraken die je bekend in de oren klinken? Dan is het misschien verstandig om te proberen, voortaan de dingen zoveel mogelijk los te laten. Bij een goede relatie horen nu eenmaal frustraties, wat betekent dat je af en toe een oogje moet dichtknijpen om de lieve vrede te bewaren.

Bron | HLN.be |

Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden