null Beeld

Last van vocht in huis? Zo kom je er weer vanaf

Heb je last van een vochtig huis? Pas dan goed op. Hoewel een beetje luchtvochtigheid juist goed is, kan te veel vocht schade aanrichten en de kans op rot en schimmel in huis vergroten. Ook voor je gezondheid is het niet ideaal. Met deze tips krijg je de vochtigheid weer helemaal onder controle. 

En hieraan kun je herkennen of je te veel vocht in huis hebt.

Een vochtig huis herkennen

Je kunt herkennen of je te maken hebt met een te vochtig huis wanneer het muf in huis ruikt, de verf of het behang van de muur begint lost te komen of bol begint te staan, meubels of je bed een beetje klammig aanvoelen of de was in huis heel langzaam droogt. Ook als je vaak last hebt van hoofdpijn, een benauwd gevoel, allergieën of een astma-aanval in huis kan dit een teken aan de wand zijn. Daarnaast kun je meer last krijgen van zilvervisjes of zelfs pissebedden in huis. En zeker als je last hebt van schimmelplekken of lekkagekringen, mogen het duidelijk zijn dat er een vochtprobleem is. Toch is het soms wat lastiger te signaleren. Hiervoor bestaat een hygrometer, die meet de luchtvochtigheid in huis. De perfecte waarde ligt hierbij tussen de 40 en 60 procent.

Afrekenen met vocht in huis

Heb je een te vochtig huis? Dan is het tijd om in te grijpen. Zowel voor je eigen gezondheid als voor de levensduur van je huis en inboedel. De makkelijkste manier is om je ramen en deuren in te zetten in de strijd. Volgens de National Asthma Council zorgt frisse lucht ervoor dat je huis minder vochtig wordt. Zet hiervoor ook de deuren in huis open, zodat de lucht goed kan doortochten in alle kamers. Ventileer extra goed als je veel mensen in huis hebt, of je net veel bezoek hebt gehad.

Douchen

Van een douchebeurt kan de luchtvochtigheid in huis ook flink omhoogschieten. Probeer daarom het liefst met de badkamerdeur open te douchen, zodat de condens zich niet te veel kan opstapelen in één ruimte. Daarnaast helpt het ook om kouder te douchen. En dat komt goed uit, want te heet douchen blijkt niet goed voor je te zijn. Ook helpt het om na het douchen meteen de badkamer zo veel mogelijk droog te maken.

Was buiten hangen

Het kan daarnaast ook helpen om je was zo veel mogelijk buiten op te hangen. Hierdoor verklein je de kans dat de vochtigheid zich door je huis verspreidt of binnen blijft hangen.

Planten in huis

Tijd om meer groen in huis te halen; planten zijn namelijk ideaal als je de vochtigheid in huis wil reguleren zonder bakken met geld uit te geven aan dure apparaten. Let wel op welke planten je aanschaft. Een klimop, de vredeslelie, Boston-varen, tillandsia en de salonpalm zijn ideaal, terwijl veel regenwoudplanten juist een bevochtigend effect hebben. Mocht je twijfelen, vraag dan bij het tuincentrum om advies.

Lees ook: Feit of fabel: kamerplanten reinigen de lucht in huis

Ventilatoren aan

Ook een ventilator kan goed helpen om het vocht in huis te reguleren. Zeker een plafondventilator is hiervoor heel geschikt. Door die extra wind in huis te laten waaien daalt het overtollige vocht in de kamer.

Baking soda is je beste vriend

Dat baking soda je rechterhand als het op huis-tuin-en-keuken-schoonmaakmiddeltjes aankomt, dat wist je misschien al. Maar baking soda is ook heel geschikt als je last hebt van een vochtig huis. Dit absorbeert namelijk al het overtollige vocht dat in de kamer blijft hangen. Laat een bakje baking soda op de vensterbank van een vochtige kamer staan om de kans op schimmels, rot en ongedierte die hier op afkomen tegen te gaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Well+Good, Vochtbestrijden.com, Vereniging Eigen Huis

Beeld | iStock

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden