Last van vocht in huis? Zo kom je er weer vanaf
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van vocht in huis? Zo kom je er weer vanaf

Zet je de thermostaat omlaag en houd je ramen en deuren potdicht? Pas dan op dat je huis niet te vochtig wordt. Een beetje luchtvochtigheid is goed, maar te veel vocht kan schade aanrichten en de kans op rot en schimmel in huis vergroten. Ook voor je gezondheid is het niet ideaal als het te vochtig in huis is.

Als je geld wilt besparen op de energierekening, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je huis niet te vochtig is. Het verwarmen van vochtige lucht kost namelijk meer energie dan droge lucht. Maar hoe weet je of je huis te vochtig is? Naast de duidelijke schimmelplekken of lekkagekringen, is een muffe geur in huis geen goed teken. Hetzelfde geldt voor verf of behang dat loskomt of bol begint te staan. Ook meubels, zoals je bed, die een beetje klammig aanvoelen of de was die langzaam droogt in huis, zijn ook tekenen van een hoge luchtvochtigheid in huis.

Naast deze factoren in huis, kun je ook aan je gezondheid merken dat je huis vochtig is. Denk aan klachten als hoofdpijn, een benauwd gevoel, een allergische reactie of een astma-aanval. Een ander teken aan de wand, zijn zilvervisjes of zelfs pissebedden in huis. Soms zijn er geen tekenen en is vocht lastiger te signaleren. Hiervoor bestaat een hygrometer, die meet de luchtvochtigheid in huis. De perfecte waarde ligt hierbij tussen de 40 en 60 procent.

Afrekenen met vocht in huis

Heb je een te vochtig huis? Dan is het tijd om in te grijpen. Zowel voor je eigen gezondheid als voor de levensduur van je huis en inboedel. De makkelijkste manier is om je ramen en deuren in te zetten in de strijd. Volgens de National Asthma Council zorgt frisse lucht ervoor dat je huis minder vochtig wordt. Zet hiervoor ook de deuren in huis open, zodat de lucht goed kan doortochten in alle kamers. Ventileer extra goed als je veel mensen in huis hebt, of je net veel bezoek hebt gehad.

Douchen

Van een douchebeurt kan de luchtvochtigheid in huis ook flink omhoogschieten. Probeer daarom het liefst met de badkamerdeur dicht te douchen, zodat de condens zich niet te veel kan verspreiden in huis. Daarnaast helpt het ook om kouder te douchen. En dat komt goed uit, want te heet douchen blijkt niet goed voor je te zijn. Ook helpt het om na het douchen meteen de badkamer zo veel mogelijk droog te maken.

Was buiten hangen

Het kan daarnaast ook helpen om je was zo veel mogelijk buiten op te hangen. Hierdoor verklein je de kans dat de vochtigheid zich door je huis verspreidt of binnen blijft hangen.Kun je het niet buiten laten drogen? Zet de was dan naast een raam, deur of ventilatierooster dat openstaat.

Planten in huis

Tijd om meer groen in huis te halen; planten zijn namelijk ideaal als je de vochtigheid in huis wil reguleren zonder bakken met geld uit te geven aan dure apparaten. Let wel op welke planten je aanschaft. Een klimop, de vredeslelie, Boston-varen, tillandsia en de salonpalm zijn ideaal, terwijl veel regenwoudplanten juist een bevochtigend effect hebben. Mocht je twijfelen, vraag dan bij het tuincentrum om advies. Geen zin om de zorg voor planten op je te nemen? Koop dan vochtvreters om vocht uit de lucht te halen.

Ventilatoren aan

Ook een ventilator kan goed helpen om het vocht in huis te reguleren. Zeker een plafondventilator is hiervoor heel geschikt. Door die extra wind in huis te laten waaien daalt het overtollige vocht in de kamer. Een mechanische ventilator is ook je beste vriend als het aankomt op het vermijden van vocht in huis. Zet hem op de hoogste stand als je kookt of doucht en laat hem daar dertig minuten op staan als je klaar bent.

Houd je huis op temperatuur

Het is in tijden van hoge energieprijzen erg aantrekkelijk om de verwarming uit te laten, maar dit kun je beter niet doen. Hoe kouder, hoe meer vochtproblemen je krijgt. Laat het daarentegen ook niet te warm worden. Dan wordt je huis een broedplek voor schimmels.

Baking soda is je beste vriend

Dat baking soda je rechterhand als het op huis-tuin-en-keuken-schoonmaakmiddeltjes aankomt, wist je misschien al. Maar baking soda is ook heel geschikt als je last hebt van een vochtig huis. Dit absorbeert namelijk al het overtollige vocht dat in de kamer blijft hangen. Laat een bakje baking soda op de vensterbank van een vochtige kamer staan om de kans op schimmels, rot en ongedierte die hier op afkomen tegen te gaan.

Bron | Well+Good, Vochtbestrijden.com, Vereniging Eigen Huis, Radar

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden