null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van motten binnenshuis? Zo kom je ervanaf

Ongedierte in huis is hartstikke vervelend. Van muizen tot zilvervisjes of motten: het liefst wil je ze allemaal zo ver mogelijk bij je vandaan houden. Maar wat als je toch bent getroffen door een mottenplaag en de beestjes gaten in al je kleding knagen? Tijd voor (effectieve) maatregelen!

Voordat je kunt bepalen wat je ertegen kunt doen, is het zaak om het type mot te herkennen waar je last van hebt. Margriet legt uit hoe je korte metten maakt met motten – of voorkomt dat ze überhaupt je huis binnenvliegen.

Twee soorten motten

Binnenshuis zijn er twee soorten motten die het vaakst voorkomen: de motten die je in de kledingkast vindt en de vliegende beestjes die in de voorraadkast ronddwarrelen. De voorraadkastvariant, ook wel de meelmot genoemd, komt vooral af op granen en droog voedsel zoals crackers, rijst en pasta. Kledingmotten nestelen zich – zoals de naam al doet vermoeden – in je garderobe. Vooral items van natuurlijke materialen als linnen, wol en zijde moeten eraan geloven, daar knagen de motten graag gaten in.

Weggooien

Jammer maar waar: alle etenswaren die zijn aangetast door motten, moeten de vuilnisbak in. Twijfel je? Ook dan moet je het eten zeker weggooien. Ook is het heel belangrijk dat je de vuilniszak direct uit de bak haalt en bij het grofvuil zet. Uit je huis ermee!

Wasjes draaien

Heb je motten in de kledingkast? Dan is het tijd om je garderobe uit te ruimen en wasjes te draaien. Was alle kleding met heet water en een scheut wasmiddel. En gooi de kleding die ertegen kan op een lage temperatuur in de droger om ook van mottenlarven af te komen, zo adviseert Carolyn Forte van het Good Housekeeping Institute. Daarnaast is het belangrijk om achteraf goed te stofzuigen; dit geldt zowel voor de voorraadkastjes als voor je kledingkast. Vergeet achteraf niet direct de stofzuigerzak te verwijderen en ook die als de wiedeweerga in de container te gooien. Het kan namelijk zijn dat je eitjes hebt opgezogen en je wilt natuurlijk niet dat die in huis blijven rondzwerven.

Weg met mottenballen

Je oma’s advies zou waarschijnlijk zo klinken: “Mottenballen houden ongedierte op afstand.” Toch kun je je daar beter niet aan wagen, volgens onderzoekers van Science for a healthy California. Naftaleen – een stof die in witte mottenballen zit – zou risico’s voor je gezondheid met zich mee kunnen brengen, stellen zij.

Om op safe te spelen kun je kleding die je een tijdje niet draagt (bijvoorbeeld je zomerkleren in de winter) het best in luchtdichte zakken bewaren. Daarnaast kun je cederhouten geurballen in de kast leggen. De olie uit het hout staat erom bekend dat het motten op afstand houdt. Om etenswaren goed te beschermen zijn luchtdichte, goed afgesloten bakjes ideaal. Zo kunnen de motten er niet bij, en is je eten ook meteen onbereikbaar voor ander ongedierte.

Wekelijkse schoonmaak

De beste tip om het risico op vervelende motten zo veel mogelijk te verkleinen? Blijf goed schoonmaken. Maak de kastjes geregeld stofvrij, zorg dat er geen kruimels of andere etensresten achterblijven in de keuken en haal zo nu en dan alles uit je kledingkast om ’m van binnen goed te kunnen schoonmaken. Koop je weleens tweedehands spullen? Inspecteer ze grondig voordat je ze in huis haalt en maak ze van tevoren goed schoon.

Bron | goodhousekeeping.com

Beeld | iStock

Ook goed en handig om te weten

Bekijk deze video

Voor make-up zijn er een heleboel verschillende kwasten, maar welke kwast gebruik je nou precies waarvoor? Beauty-expert Carmen Zomers legt het je in deze video haarfijn uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden