Margriet logo
null Beeld

Last van mollen in je tuin? Dít kun je ertegen doen

Hoewel

mollen goede insectenjagers zijn, wil je ze toch liever niet in je tuin hebben.

Ze zorgen voor lelijke zandhopen en tasten ook nog eens je plantenwortels aan.

Maar hoe krijg je mollen weer weg uit je tuin?

Hier een paar handige tips.

Ga voor een wilde tuin in plaats van een strak gazon

Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ is het goed om te weten dat mollen dol zijn op een strak gazon. Wanneer je een tuin hebt met verschillende soorten planten en bomen in plaats van alleen maar gras, dan zullen mollen minder snel je tuin bezoeken. Vooral boomwortels zijn mooie obstakels voor de mol. Om te voorkomen dat je last krijgt van mollen zou je ook verticaal een mollennet kunnen in graven in je tuin tot een diepte van 70 centimeter (onder het gazon helpt een horizontaal net op 25 cm diepte). Heb je toch een verse molshoop gespot? Duw hier dan meteen weer aarde in zodat de mollengang zich weer vult en er weer gras kan groeien boven de hoop.

Lees ook: Last van muizen in huis? Met dit simpele product jaag je ze snel weg

Apparaten met trillingen

Wist je dat er zogenaamde ‘mollentrillers’ bestaan waarmee je mollen kunt wegjagen met trillingen? Mollen zijn namelijk erg gevoelig voor trillingen, dus de kans is groot dat je ze met zo’n apparaatje weer weg krijgt uit je tuin. Omdat mollen gewend raken aan trillingen werkt een mollentriller met verschillende frequenties, zo weet je zeker dat het beestje niet gewend zal raken aan het geluid.

Mol vangen

Met een kunststof mollenkoker of vangbuis kun je op een diervriendelijke manier een mol vangen en ergens anders weer loslaten. Hou er wel rekening mee dat mollen vaak sterven door de stress tijdens het vangen óf omdat ze op een verkeerde plek worden losgelaten. Als je een mol bijvoorbeeld loslaat op het territorium van een andere mol dan vechten ze met elkaar tot de dood. Let er daarom goed op dat je het dier ergens loslaat waar geen andere mol zit en waar ook voldoende eten is.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Milieucentraal

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden