hooikoorts bomen planten tuin Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleWonen & Tuinieren

Last van hooikoorts? Zet déze bomen en planten niet in de tuin

Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor het stuifmeel van grassen, planten of bomen. Je denkt waarschijnlijk aan de bekende boosdoeners, zoals de els en de hazelaar. Maar ook déze bomen en planten in je tuin zorgen voor klachten.

Hooikoortsklachten

In Nederland hebben mensen met hooikoorts vooral last van de berk, els en de hazelaar. Je kunt ook allergisch zijn voor de eik, populier, beuk en plataan. Behalve deze bomen zijn er nog meer planten die voor hooikoortsklachten kunnen zorgen. Pollen verplaatsen zich over grote afstanden in de lucht, dus hooikoortsklachten helemaal voorkomen is vrijwel onmogelijk. Maar door bepaalde bomen en planten niet in je tuin te zetten, kun je de lokale pollen verminderen. Goed om te weten: bomen en struiken die worden bestoven door bijen, hommels en vlinders, verspreiden meestal geen pollen in de lucht. Het gaat dan vaak om planten met kleurrijke en geurende bloemen, want daar komen insecten sneller op af.

Let op déze bomen en planten in de tuin

Zin om de tuin aan te pakken? Probeer de meidoorn, duindoorn, taxus, katwilg, laurierkers, tamme kastanje, grove den, linde of klimop dan zoveel mogelijk te vermijden. Deze bomen en planten staan er namelijk om bekend hooikoortsklachten te veroorzaken. Let ook op onkruid, zoals de paardenbloem, ambrosia en brandnetel, want ook die zijn vervelend voor hooikoortspatiënten. De alsemambrosia zorgt zelfs in de herfst nog voor klachten. Je kunt ‘m dus beter verwijderen voordat hij bloeit.

Wat kies je dan wel?

We horen je denken: welke bomen en planten blijven er dan nog over om in mijn tuin te zetten? Dat zijn er gelukkig nog steeds genoeg. Fruitbomen en de tulpenboom zorgen bijvoorbeeld niet voor hooikoortsklachten. Bij struiken kun je denken aan de vlier, hondsroos, egelantier of de kardinaalsmuts. Ook bij planten geldt: hoe feller de kleur, hoe meer insecten ze aantrekken en hoe minder pollen ze in de lucht verspreiden. Een kleurrijke tuin is dus niet alleen gezellig, maar gaat ook een hoop gesnotter tegen.

Bron | Pollennieuws.nl, Tuinen.nl

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden