Krakende trap oplossing Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van een krakende trap? Dit is de oorzaak én de oplossing

Precies op het moment dat je voorzichtig de trap op of af wilt lopen om je partner of gezinsleden niet wakker te wakker, kraakt die ene trede net iets te hard onder je voeten. En voor je het weet gaat het van kwaad tot erger en kun je spreken van geluidsoverlast. Het is dus maar beter om gelijk actie te ondernemen mocht je niet gek willen worden van het gekraak

Voordat we gaan zoeken naar een oplossing voor je krakende trap is het goed om de oorzaak te achterhalen.

Krakende trap: de oorzaak

Als je een prachtige houten trap hebt herken je de krakende trap vast. Je denkt misschien dat je (klein)kinderen te hard op de treden hebben gestampt, maar helaas kun je hen de schuld niet geven. Waar het dan wel aan ligt? Aan de versleten stootborden. Stootborden zijn de verticalen delen tussen de traptreden in (bij een dichte trap). Naast dat ze stevigheid geven aan je trap, zorgen ze er ook voor dat er geen vuil onder je treden komt. Toch kan het zijn dat, naarmate je trap steeds ouders wordt, deze stootborden gaan krimpen. Dit zorgt ervoor dat de treden lichtjes buigen en er dus een krakende trap ontstaat.

Krakende trap: de oplossing

Nog belangrijker dan de oorzaak is natuurlijk de oplossing. Klusvrouw Hieke van Grootendorst geeft aan Eigen Huis & Tuin dé tip om van je krakende traptreden af te komen. Nu we weten dat de gebogen stootborden het gepiep en gekraak veroorzaken is het dus logisch dat deze weer gespannen op de trap moeten komen te zitten. Maar hoe je dat?

Stootborden vervangen

“Het is heel belangrijk om de stootborden onder spanning te monteren”, aldus Hieke die ook adviseert om stootborden van multiplex te kiezen in plaats van het niet zo duurzame MDF. “Begin altijd onderaan en zet het stootbord vast op de tweede trede. Je zou hiervoor een gleufje kunnen vrezen onder de trede waar de plaat in valt, of bevestig een latje waar het stootbord tegenaan kan.” Vervolgens til je de tweede trede omhoog, bijvoorbeeld met een balkje tussen de eerste en de tweede trede, zodat deze onder spanning komt te staan. Het stootbord kan hierna vastgeschroefd worden aan de achterkant van de eerste trede. Zo ga je door totdat je bovenaan de trap bent en je geen enkele krakende treden meer kunt vinden (en horen.)

Makkelijke oplossing

Heb jij twee linkerhanden, dan zie je deze klus misschien wel helemaal niet zitten. Gelukkig geeft Hieke nog meer tips. In plaats van de stootborden te vervangen kun je ze ook opspannen met speciale opspanschroeven uit de bouwmarkt om de hoek. Kun je makkelijk bij de achterkant van de trap, omdat deze bijvoorbeeld in de woonkamer uitkomt? Dan kun je er ook voor kiezen om kraaklatjes in het midden van elke trede te plaatsen. “Hierdoor is doorbuigen en dus het kraken niet meer mogelijk”, aldus de klusvrouw. Als laatste kun je altijd nog voor vloerbedekking of overzettreden gaan om het geluid van de krakende treden iets te dempen.


Bron | RTL Nieuws

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden