null Beeld Getty Images/Image Source
Beeld Getty Images/Image Source

Kunnen kamerplanten boven de verwarming staan?

Nu de winter nadert en het kouder is buiten, wordt de verwarming binnen weer hoog gezet. Vooral als je veel thuiswerkt, is het prettig wanneer het binnen lekker warm is. Wat doet die verwarming met je kamerplanten?

Helaas kunnen we daar kort over zijn: geen enkele plant is écht fan van de verwarming. Volgens Naomi de Bruijne van Plantenasiel Haarlem kunnen planten met dikke bladeren zoals Hoya's, de Ficus elastica en vetplanten wat beter tegen deze warmte. Toch staan deze het liefst ook niet direct boven de verwarming.

Kamerplanten boven de verwarming

Het grootste probleem dat kamerplanten hebben met de verwarming is dat het de luchtvochtigheid in huis beïnvloedt. Deze daalt namelijk erg als de verwarming aan staat. "Wat je dan zal merken is dat de planten met dunne bladeren gaan krullen. Dit doen planten om het vocht in het blad langer vast te kunnen houden.” Ook kunnen de randen van de bladeren bruin worden bij een gebrek aan luchtvochtigheid. Dit staat dan weer niet zo mooi.

Luchtvochtigheid

Naast vochtverlies zorgt een lagere luchtvochtigheid er ook voor dat beestjes zoals spint en trips sneller groeien en makkelijker verspreiden naar andere kamerplanten. Wanneer je dit wilt voorkomen, geeft Naomi als tip om geregeld preventief met een groene zeep- of spiritus-oplossing te sprayen.

Lees ook:

Waarom je nooit met de verwarming aan moet gaan slapen

Tips

Wanneer je kamerplanten niet goed tegen de droge lucht van de verwarming kunnen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de luchtvochtigheid te verbeteren. Zo kun je waterbakjes aan je verwarming hangen. Ook kun je schaaltjes met steentjes vullen met water en hier je plant op zetten. Dit verhoogt de luchtvochtigheid rond je planten. Let er wel op dat de pot niet in het water leunt, anders kunnen de wortels rotten. Het kan helpen om de afzuigkap niet aan te zetten als je kookt, te douchen met de deur open en de fluitketel langer te laten koken voordat je hem van het vuur haalt. Ook kun je je was drogen in huis in de ruimte waar je planten staan.

Welke planten wel?

Het beste kun je je kamerplanten dus niet direct boven de verwarming zetten. Maar welke planten kunnen dan wel goed tegen een lagere luchtvochtigheid? Vetplanten zoals cactussen en aloe vera kunnen hier het beste tegen. Omdat deze planten gewend zijn aan warmere temperaturen zijn ze goed in vocht vasthouden. Ook de sansevieria en de graslelie kunnen wel tegen wat warmte en droogte.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Hier.nu

Beeld | Getty Images

Marin NoomenGetty Images/Image Source

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden