null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kleurige klimmers: zó fleur je je tuin op met klimplanten

Klimplanten nemen weinig ruimte in, maar trakteren je wel op een overdaad aan bloemen. Als je de juiste soorten klimplanten kiest en mixt, word je maandenlang omgeven door kleur (en geur).

Kun je niet in de breedte? Dan maar in de hoogte!

Diepte, hoogte, kleur!

Klimplanten nemen weinig ruimte in en zijn daarom ideaal voor een kleine tuin of klein terras. De hoge groeiers zorgen voor gelaagdheid en een gevoel van ruimte. Lange, smalle tuinen worden visueel aantrekkelijker met een begroeide pergola in het midden, omdat je de ruimte dan niet in één keer kunt overzien. Hoewel het verleidelijk is om een plant te kiezen met bloemen, loont het om ook naar de bloeitijd en bladvorm te kijken. Een blauweregen is prachtig als-ie bloeit en sommige vormen daarna decoratieve peulen, maar de bloeitijd is met enkele weken, relatief kort.

Akebia is na de bloei aantrekkelijk vanwege het fraaie blad en de bloemen van klimhortensia blijven uitgebloeid nog mooi tot het volgend voorjaar. Clematis armandii is groenblijvend en bloeit in het vroege voorjaar met prachtige, witte of roze bloemen. Als je kortbloeiende planten combineert met doorbloeiers, zoals klimrozen en passiebloem, bladverliezende soorten mixt met wintergroene planten zoals klimop, blijft de tuin in elk seizoen aantrekkelijk.

Leuke klimplanten

Klimplanten zijn eigenlijk heesters die niet struikvormig en compact groeien, maar lange takken vormen. Veel klimmers zijn in staat om zichzelf te hechten aan de ondergrond. Klimop, trompetbloem en klimhortensia vormen hechtwortels zodra de stengels een ruwe ondergrond aanraken. Een begroeide muur ziet er misschien fraai uit, maar toch moet je oppassen; oude voegen raken snel beschadigd.

Wil je een betonnen muur laten begroeien, dan is een klimrek noodzakelijk. Kamperfoelie, blauweregen en schijnaugurk werken zichzelf omhoog door hun stengels rond een steun te winden. Passiebloem maakt fijne hechtranken die zichzelf vastwikkelen rond alles wat ze tegenkomen en clematis doet hetzelfde met haar bladstelen. Rozen gebruiken hun doornen om te klimmen. Soms is een extra houvast welkom, gebruik hiervoor een flexibele binder van rubber, die je niet te strak vastknoopt. Er zijn ook allerlei handige, herbruikbare clips en klemmetjes te koop.

Lees ook: Hete zomer? Deze planten kunnen goed tegen droogte

Steuntje

Welke ondersteuning je kiest is smaakgebonden en afhankelijk van de beschikbare ruimte, het soort klimplant en de functie van het klimmende groen. Voor het begroeien van een schutting of muur gebruik je een trellis. Zorg voor ongeveer vijf centimeter ruimte tussen het rek en de muur, zodat er voldoende plek is voor de klimplant. Er bestaan ook gaaspanelen met een stevig kader. Pergola’s van geïmpregneerd hout of aluminium variëren van heel simpel tot robuuste bouwwerken.

Als je de pergola in dezelfde kleur beitst als het schuurtje krijg je een rustig geheel. Voor extra stevigheid kan één zijde aan het huis worden bevestigd. Rozenbogen kun je als loofgang of tunnel achter elkaar plaatsen, maar ze functioneren ook prachtig als toegangspoort. Van wilgentenen maak je eenvoudig een wigwam voor eenjarigen als lathyrus en pronkbonen. Als je een blauweregen plant, is een stevige basis aan te bevelen, omdat zich behoorlijk zware takken vormen.

Klimplanten vertroetelen

Hoewel klimplanten in de breedte niet veel ruimte vragen is het wel belangrijk dat ze diep kunnen wortelen in goede aarde, om bij voeding en vocht te komen. Als dat niet het geval is, zijn verhoogde bakken een uitkomst. Bepaal voordat je klimplanten aanschaft hoeveel zonlicht er is en waar schaduwdelen zijn. Klimop en kamperfoelie verdragen prima wat schaduw, andere planten hebben veel zonlicht nodig. Veel clematissoorten groeien graag in de volle zon, maar kunnen niet goed tegen droge grond. Daarom wordt de voet van de plant vaak bedekt met een dakpan of vaste plant voor schaduwvorming. Daarnaast is de Clematis gevoelig voor verwelkingsziekte.

Om dit te voorkomen, plant je ’m vijftien centimeter dieper dan de pothoogte. Gaat de plant toch slap hangen? Knip ’m dan helemaal af. De plant zal dan waarschijnlijk weer uitlopen. Klimplanten die overdadig bloeien, zoals klimrozen, kunnen wel extra voeding gebruiken om goed te blijven groeien. Geef dit bij voorkeur vanaf het voorjaar en herhaal het tijdens de zomermaanden. Kwekerijen en tuincentra verkopen rozenmest of speciale klimplantenvoeding. Elke soort verlangt een andere verzorging en hoeveelheid bemesting, bewaar daarom altijd de labels met nuttige informatie over de plant.

Tekst | Marieke de Geus

Beeld | Getty Images

Dit artikel verscheen in Margriet 2021-20. Je kunt deze editie nabestellen via lossebladen.nl.

v

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden